Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

North Fruits, Oeganda

"Wij bieden buiten het seizoen Hass avocado's aan"

Er lijkt geen einde te komen aan de populariteit van avocado's maar niet alle telers en exporteurs kunnen hier optimaal van profiteren. Een Oegandese avocado-exporteur heeft dit aan den lijve ondervonden. Ondanks het feit dat andere landen de enorme vraag niet aan kunnen, kan hij dit tekort op de markt niet zomaar aanvullen. 

Sekitoleko Solomon is directeur van het Oegandese avocado-exportbedrijf North Fruits Uganda. Volgens hem heeft het bedrijf nog volop avocado's beschikbaar: "In Oeganda loopt het avocadoseizoen van half oktober tot half juli. Buiten het seizoen zijn er ook avocado's beschikbaar, zij het in kleinere aantallen. Vorig jaar exporteerde Oeganda ongeveer 10.000 ton avocado's. Het ministerie van Landbouw verwacht dat dit aantal dit jaar naar 15.000 ton zal groeien. Vanaf oktober vorig jaar tot halverwege januari van dit jaar was er een langdurige periode met neerslag. Door de oogst van dit jaar is er een overaanbod aan avocado's in het Midden-Oosten ontstaan en dit heeft geleid tot lagere avocadoprijzen."

De avocado's van North Fruits worden voornamelijk naar Saoedi-Arabië en andere markten in het Midden-Oosten geëxporteerd. Solomon zou de export echter graag uitbreiden naar landen als Jordanië, India en Egypte maar tot nu toe is dit een uitdaging gebleken. "Jordanië en India hebben een ongunstig quarantainebeleid en staan alleen avocado's uit Nieuw-Zeeland, Peru en Chili toe. Ik vind dit oneerlijk, met name gezien het feit dat Oeganda het hele jaar avocado's kan leveren. Een land als Jordanië is afhankelijk van de voedselimport en daarom zouden alle exporterende landen de gelegenheid moeten krijgen hun producten te promoten. Helaas is voor ons gebleken dat het onmogelijk is om van deze quarantaineregels af te komen en dat is ons een doorn in het oog. De aanvoer van avocado's uit Peru, Chili en Mexico (Hass) loopt snel af in een periode dat de vraag sterk is. Dit gat zou aangevuld kunnen worden met Oegandese Hass avocado's." 

Dit is niet de enige uitdaging waar North Fruits dit seizoen mee geconfronteerd wordt. Ook de infrastructuur blijft een probleem want vanwege haar geografische ligging kan Oeganda niet over zee exporteren. "Oeganda grenst niet aan zee en is daarom afhankelijk van luchttransport voor de export van verse AGF. Het feit dat we niet over zee kunnen exporteren maakt het moeilijker om voet aan de grond te krijgen op groothandelsmarkten in het Midden-Oosten en Europa. In plaats daarvan richten we ons op specifieke afnemers op nichemarkten, die goede prijzen kunnen vragen voor onze avocado's. De volgende stap is ervoor te zorgen dat afnemers weten dat Oeganda in staat is om ieder gat op de markt te vullen, wanneer landen als Kenia bijvoorbeeld geen avocado's meer over hebben. We moeten energie steken in het bewust maken van afnemers via onze social media-platforms, waar we ons product actief promoten. Ook zijn we van plan om onze producten later dit jaar te presenteren tijdens de Foodex-vakbeurs in Jeddah, in Saoedi-Arabië."

North Fruits exporteert jaarlijks zo'n 840 ton avocado's. Met vier verschillende rassen, Fuerte, Pinkerton, Zutano en Jumbo heeft North Fruits veel te bieden, meent Solomon: "We willen ons bedrijf nog verder verbeteren. Voor de korte termijn is het uitbreiden van onze markten cruciaal. Voor de lange termijn zijn wij van plan om een GlobalGAP-certificering voor onze avocado's te verkrijgen. Naast een omvangrijk netwerk van avocadotelers, die een consistente aanvoer garanderen, zijn we als bedrijf van plan om op 150 hectare onze eigen avocadoplantages aan te leggen om aan de groeiende vraag naar avocado's te kunnen blijven beantwoorden." 

 

Voor meer informatie:
Sekitoleko Solomon
North Fruits Uganda Ltd.
Tel: +256706242914 (WahtsApp/Imo/Telegram)
www.northfruits.com  
Facebook: Northfruits Uganda


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven