Instrument om bedorven avocado´s op te sporen

Een aantal Britse wetenschappers werkt momenteel aan de ontwikkeling van een draagbaar toestel dat in staat is om rotte avocado´s te detecteren zonder schade aan het fruit toe te brengen. 

Dit is nodig omdat avocado´s gevoelig zijn voor interne kwaliteitsproblemen, zoals aantasting door schimmels en verkleuringen. Het probleem is echter dat deze defecten onmogelijk aan de buitenkant te zien zijn en dit zorgt regelmatig voor ontevreden consumenten.

De kans op afwijkingen van het vruchtvlees wordt bij avocado´s op 15% tot 20% geschat, ofwel één op de vijf vruchten. Hierdoor wordt er alleen al in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks voor €46,3 mln aan fruit wordt weggegooid, wereldwijd is dit zelfs €1,7 mld. 

Een multidisciplinair onderzoeksteam werkt nu aan een doeltreffend instrument dat deze afwijkingen op kan sporen op basis van geur. Het team heeft een aantal chemische stoffen in kaart gebracht die aangeven wanneer een vrucht van slechte kwaliteit is met als doel een betaalbaar en draagbaar toestel te ontwikkelen dat deze markers kan detecteren en dat gedurende heel de waardeketen door iedereen te gebruiken is. 

Hortnews.com citeerde Marcin Glowacz van de Universiteit van Greenwich: “Als deze slechte avocado's eruit gepikt kunnen worden voordat ze de consument bereiken, dan kunnen ze voor andere doeleinden worden gebruikt en kan de milieuschade worden beperkt. Het verwijderen van deze exemplaren voordat ze de markt bereiken, heeft ook een positief effect op het consumentengedrag omdat deze zich geen zorgen meer hoeven te maken over de interne kwaliteit van het fruit en dit is belangrijk met het oog op de premium prijs van dit product."

Glowacz ontwikkelt de nieuwe 'snuffel'-technologie in samenwerking met Geraint Morgan, specialist in ruimtevaartinstrumenten en zijn collega's Simina Nicoara en Sonia Garcia-Alcega. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven