Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Johan Vrijland, JNV Produce:

"VK schakelt nooit als eerste over op Hollandse kasgroenten"

Tholen -  "Men is er in het Verenigd Koninkrijk nooit zo vlot bij. Prijstechnisch wil men niet zo snel mee en de wintercontracten liggen vaak wel vast tot en met week 17, wat dit jaar inclusief Pasen is", constateert Johan Vrijland van JNV Produce, dat zich volledig richt op de export naar het Verenigd Koninkrijk.

"Nu is de Spaanse handel kwalitatief niet al te best meer, dus de vraag naar Hollands product neemt nu wel toe. Met komkommers is men inmiddels volledig over op Hollands product. De paprika's zitten hier en daar nog in een transitieperiode", vertelt de exporteur. "Het is gunstig dat Pasen dit jaar laat valt. In combinatie met de goede weersvooruitzichten gaan we een mooi weekend tegemoet."

"Prijzen liggen op een normaal niveau voor de tijd van het jaar. De prijzen van tomaten en komkommers zijn eigenlijk te laag. De paprikaprijzen zijn wat beter, met name voor de groene paprika's, waarvan er ook vanuit Spanje redelijke tekorten zijn ontstaan", aldus Johan. "De koers van het Britse pond is de afgelopen periode vrij vlak geweest, maar ligt ten opzichte van voorgaande periodes nog op een redelijk niveau."

Het uitstel van het Brexit kwam voor de exporteur niet als een totale verrassing. "Maar we konden niet uitsluiten dat het toch fout kon gaan, daarom moesten we alle opties openhouden. Maar ik ben blij met het uitstel, omdat ik er nog steeds van overtuigd ben dat men in het Verenigd Koninkrijk niet goed was voorbereid en dat ook de chaos was losgebarsten als het anders was gelopen. Het uitstel geeft nu wat lucht en minder onrust, maar ik hoop wel dat het onderwerp op de agenda blijft en de besluitvorming niet weer op de laatste weken aankomt."

De lokale Britse kasgroententeelt is volgens Johan redelijk stabiel gebleven. "Zou de Brexit ingaan, dan zou dat de lokale teelt wel in een versnelling brengen, maar er staat niet zomaar 100 hectare aan kassen bij. De vraag naar Hollandse kasgroenten blijft in het Verenigd Koninkrijk altijd bestaan, daarover heb ik geen enkele twijfel. De vraag is alleen tegen welke condities en prijzen. Door de groei die de discounters in het land doormaken, is de prijsdruk niet minder geworden. Al met al ligt er een uitdagend seizoen voor ons. We hebben er zin in. Never a dull moment" besluit Johan positief.

Voor meer informatie:
JNV Produce Marketing
Honderdland 242
2676 LV Maasdijk
Tel: 0031 174241400
Fax: 0031 174244942
sales@jnvproduce.nl