Peruaans citrusseizoen start deze week bij Origin Fruit Direct met eerste Satsuma's

“Veel Peruaanse citrustelers richten zich op nieuwe variëteiten”

Tholen - Deze week arriveren de eerste Satsuma's uit Peru bij Origin Fruit Direct. Gijsbert van Leeuwen bezocht afgelopen week de telers in de verschillende Peruaanse gebieden en doet verslag. "Men is momenteel de Okitsu-variëteit aan het oogsten en dit ziet er erg goed uit. Over het algemeen is de oogst iets eerder dan verwacht en komt het sneller op ze af dan gedacht. Per regio/teler verschilt het volume. Sommige verwachten 15-20% minder, terwijl andere telers ongeveer op hetzelfde volume als vorig jaar verwachten uit te komen."

"In het algemeen zal er minder volume geëxporteerd worden doordat er een teler/exporteur is weggevallen. Het grootste deel van de totale export is in handen van drie grote exporteurs die de normale programma's blijven doen. Veel telers zijn de Satsuma aan het kappen en richten zich op nieuwe variëteiten zoals Orri en Ortanique. De verwachting vanuit Peru is dat het Satsuma volume alleen maar gaat afnemen en de Primosole deze plek moet gaan innemen", vertelt Gijsbert. "Primosole is een sterkere variëteit met een wat betere stabiele smaak. Orri-aanplantingen van 5-6 jaar oud willen nog steeds niet echt in productie komen. Het is een lange weg en de opbrengsten per hectare zijn fors lager in vergelijking tot andere mandarijnensoorten. Verwachting is dat het volume dus geleidelijk aan gaat toe nemen. Er wordt veel gedaan aan rassenontwikkeling."

"Het fruit is frisser, sterker en schoner in vergelijking tot vorig jaar en ook de maatvoering voor Europa is goed met de piekmaten op maat 1 en 2. Tot en met week 17-18 worden de Okitsu's gepakt waarna ze overschakelen op Owari en de verwachting is die te kunnen exporteren tot en met week 23-24. De Owari is een sterkere variëteit en ook hier is het vooruitzicht qua kwaliteit beter dan vorig seizoen. Het volume in Nadorcott groeit nog steeds en de verwachting is dat ze beginnen met exporteren rond week 28-30. Al met al ziet het komende seizoen er goed uit met een betere kwaliteit en voor Satsuma's een stabielere markt", besluit Gijsbert.

Voor meer informatie:
Gijsbert van Leeuwen 
Origin Fruit Direct
T. +31(0)88 244 93 20
M. +31(0)6 300 053 49 
gijsbert@originfruitdirect.nl
www.originfruitdirect.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven