Vrij Nederland legde oor te luister in El Ejido in aanloop naar Spaanse verkiezingen

In 'het Westland van Spanje' zijn arbeidsmigranten 'goedkoop' maar niet populair

Het Spaanse glastuinbouwgebied El Ejido wordt weleens vergeleken met het Westland. In Zuid-Spanje staan er namelijk ook heel veel kassen op een spreekwoordelijke zakdoek en worden er eveneens heel veel kasgroenten geteeld. Met de hulp van arbeidsmigranten, maar die zijn er niet bijster populair. In de aanloop naar de Spaanse landelijke verkiezingen van 28 april is de verwachting dan ook dat Vox, een extreemrechtse partij, voor het eerst zetels in het parlement zal behalen.

Vrij Nederland dook in de materie en sprak met diverse partijen in en om de Spaanse tuinbouwsector. Het sentiment laat zich het beste samenvatten in de volgende quote van een Spaanse vrachtwagenchauffeur die groenten en fruit door heel Europa vervoert: "Wat me dwarszit, is dat veel buitenlanders niets bijdragen aan Spanje. Ze komen voor een halfjaar in de kassen werken en zodra ze hun papieren hebben, gaan ze jatten of drugs verkopen. Als Vox het voor het zeggen krijgt, zal de orde en het respect worden teruggebracht."

28 april verkiezingen
Tijdens de regionale verkiezingen in 2018 stemde 29% op de extreemrechtse partij Vox. De regionale tak van Vox eiste aanvankelijk dat 52.000 illegale migranten het land uit zouden worden gezet, maar trok die eis later weer in. Toch ziet het er voor arbeidsmigranten niet rooskleurig uit. Drie op de tien inwoners van El Ejido, en hoogstwaarschijnlijk nog meer als ongeregistreerde inwoners meegerekend worden, heeft een niet-Spaanse nationaliteit. Het merendeel is Marokkaans, maar ook Oost-Europeanen en latino's zijn ruim vertegenwoordigd. Alleen de inwoners met de Spaanse nationaliteit mogen op 28 april naar de stembus.  

Hard werken
Ondertussen werken de arbeidsmigranten lange dagen in de zee van folykassen. Wie drie jaar in Spanje heeft gewoond en kan aantonen een arbeidscontract van minstens één jaar te hebben, kan een verblijfsvergunning aanvragen. 

Nordin, een Marokkaanse man van eind veertig, werkt sinds vijftien jaar in de kassen en wisselde talloze keren van bedrijf. Een vast contract kreeg hij nooit. "We krijgen 35 euro per dag betaald, moeten zonder beschermende kleding werken als er met bestrijdingsmiddelen wordt gesproeid en worden afgesnauwd als dieren. Wie er iets van zegt, kan meteen vertrekken."

Over salaris beslissen de telers
Een van de grotere coöperaties in El Ejido is Mabe. Zo’n 350 telers uit de omgeving leveren Mabe groente en fruit, dat vervolgens door vierhonderd werknemers in het magazijn wordt gesorteerd en verpakt. Producten van Mabe liggen in Nederland bij onder meer Jumbo, Albert Heijn, Coop en Aldi.

Alle medewerkers in het magazijn krijgen 13 euro bruto per uur betaald, verzekert Mabe-woordvoerder Manuel Colomor. "Ze werken acht uur per dag en eventuele overuren, die in geen geval verplicht zijn, worden uitbetaald."

Op het salaris van de duizenden werknemers in de kassen heeft hij minder zicht, geeft Colomor toe. "Daarover beslissen de telers. Wel kan ik garanderen dat iedereen die werkt in de kassen waar wij mee samenwerken een contract heeft en dat er dagelijks inspecties worden uitgevoerd. Wie zijn personeel zonder contract laat werken, kan per werknemer tot 60.000 euro boete krijgen."

Lees hier het hele verhaal. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven