"Vaste trosaanhechting biedt kansen"

Telers en retail zetten Strabena in de spotlights

Tholen - Een groep telers en professionals uit de retail verzamelden zich vrijdag 12 april in het De Ruiter Experience Center in Bleiswijk. Deze keer stond vooral tomatenras Strabena in de spotlights. Nico van Vliet, trade partnership manager bij De Ruiter, nam de groep mee naar het begin van de ontwikkeling van Strabena. Dit nieuwe ras moest gaan voldoen aan drie eigenschappen: goede smaak, goede houdbaarheid en een dieprode kleur.

Strabena scoorde hoog op deze eigenschappen. Nico: ”Het veredelingsproces was meer dan geslaagd. En het bleek ook nog eens over een krachtige trosaanhechting te beschikken. Die eigenschap biedt kansen om het schap verder te veroveren. Het bespaart afval tijdens de oogst, verpakken en consumptie.”


Franky van Looveren heet een ieder welkom

Inmiddels valt dit ras in het premium schap en heeft een vruchtgewicht van 20-25 gram. Strabena kan zo wel aan de tros als los worden verkocht.

In 2016 is Strabena gelanceerd. Drie telers haken al snel aan. En dat aantal breidt verder uit. De feedback was van het begin af aan goed. Men was tevreden over smaak. De combinatie zoet en zuur bevalt wel.

Plastic
Er komen wel geluiden over het gebruik van plastic verpakkingsmaterialen van tomaten. De trend om het gebruik van plastic terug te dringen, zet door. Door de stevige trosaanhechting is een plastic verpakking eigenlijk niet meer nodig voor Strabena. Plastic dient vaak voor het bij elkaar houden van de tomaten. Nico: ”Deze tomaat valt niet van de tros.”

Steeds meer supermarkten zetten in op het terugdringen van plastic. Er worden doelen gesteld. Het gebruik van alternatieve verpakkingen biedt nog meer voordelen. In een aantal supermarkten wordt de houdbaarheid van AGF al verhoogd door het inzetten van dry mist. Nico: ”Het zijn nu nog proeven. Wij verwachten dat dit verder doorzet."

Wensen
De Ruiter wil graag op de hoogte zijn over de behoefte aangaande de rassen. Tijdens het event was er gelegenheid om dit te bespreken. Kees van Lenning van De Ruiter houdt zich vooral bezig met het bepalen van kwaliteit van groenten door onderzoek te (laten) doen bij consumenten. Kees: ”Er wordt veel geïnvesteerd in nieuwe rassen door R&D. Laat ons weten waar er behoefte aan is. We focussen ons daar op.”

Overigens lijkt het bepalen van kwaliteit een eenvoudige materie. Kees: ”We starten al met een complexe belevingswereld van de consument. En bovendien mogen de testpersonen op geen enkele manier beïnvloed worden in te testen. Er zijn gelukkig allerlei methodes voor om goede, objectieve resultaten te krijgen in deze onderzoeken. Deze worden steeds zorgvuldig gekozen.”

Nico van Vliet presenteerde aan de groep de De Ruiter Experience Box. Dit is typisch een voorbeeld van een voorkeursstudie. Het laat iemand kiezen tussen twee opties. De resultaten worden digitaal verzameld met één druk op de knop. In deze opstelling draait het om Strabena. De box kan natuurlijk ook voor andere rassen, verpakkingsmaterialen of andere presentatiemogelijkheden worden gebruikt.

Telen op kracht
De aanwezige telers spraken, onder leiding van Duco de Ruiter, over hun ervaringen met Strabena. Daar passeerden diverse onderwerpen de revue. Ze spraken onder andere over het snoeibeleid en het aantal stengels per meter. Joost Barendse, Prominent, uit De Lier teelt nu voor het eerst Strabena in een onbelichte kas. Joost: ”De vraag bij ieder ras is altijd of er op kracht of op snelheid geteeld moet worden. Voor Strabena kiezen wij voor het telen op kracht. We willen het gewas voorbereiden op de warmere zomerperiode en dan moet de plant sterk genoeg zijn. Daar bereiden wij ons gewas op voor.”

Een bezoek aan het De Ruiter Experience Center gaat natuurlijk gepaard met een bezoek aan de concept store. Het is voor eenieder interessant om je rond te laten leiden door één van de mensen van De Ruiter. De laatste aanwinst van vleestomaat werd getoond, brixwaardes werden gemeten en tomaten geproefd.

 

Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
www.deruiterseeds.com
info@deruiterseeds.nl

Nico van Vliet
+31 10 529 2415
+31 6 2303 4317
nico.vanvliet@bayer.com 

Duco de Ruiter
+31 10 529
+31 6 5142 9109
duco.deruiter@bayer.com 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven