Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Column Niels L’Abée, SFA Packaging

Milieubewustzijn en plastic verpakkingen, een discrepantie?

Directeur van SFA Packaging Niels L'Abée schrijft in een leaflet die werd uitgedeeld op Empack: Zoals velen, hoop ook ik de wereld beter achter te kunnen laten aan mijn (klein)kinderen dan momenteel het geval is. Bestaat er een discrepantie tussen een milieubewust persoon en een verkoper van plastic verpakkingen voor de voedselindustrie? In het licht van de huidige discussies, voel ik mij genoodzaakt om een geluid vanuit de industrie te laten horen.

Plastic is milieuvervuilend. Leven in een consumptiemaatschappij is dit ook. We moeten ons afvragen in hoeverre de huidige situatie milieubelastend is. Het succes van plastic is vooral te danken (of te wijten) aan de combinatie van lage kosten, veelzijdigheid van het materiaal, de duurzaamheid en de kracht-gewicht ratio. De milieubelasting van de verpakking bedraagt vaak maar 1% van de totale milieubelasting (versus bijvoorbeeld meer dan 30% bij een glazen verpakking) èn plastic verpakkingen zorgen ervoor dat jaarlijks 220 miljoen ton CO₂ wordt bespaard. De website van de Stichting Milieu Centraal verwoordt het pakkend: “Eten weggooien heeft een groter effect op het milieu dan besparen op verpakkingsmateriaal”.

Er zijn verpakkingen die onnodig dik worden geproduceerd of onnodig zijn in relatie tot het product. Het is belangrijk dat onze industrie zich erop toelegt de huidige verpakkingen minder milieubelastend te maken. 20 jaar geleden waren onze verpakkingen 1mm dik, momenteel 0,5mm. Deze trend moeten we vasthouden: verpakkingen dunner, slimmer en daarmee minder milieubelastend maken.

Daarnaast is de plasticsoep een serieuze bedreiging. In wetenschappelijk tijdschrift Science hebben onderzoekers getracht te bepalen in welke landen de plasticsoep haar oorsprong vindt. De top 19 van meest vervuilende landen zijn allemaal landen met een economische classificatie van lage- of midden inkomens. Om de plasticsoep bij de oorzaak aan te pakken moeten we de afvalsystemen in lage- en midden inkomenslanden aan de gang krijgen. Wijs deze landen vooral op het economisch te behalen voordeel bij recycling.

Bio-afbreekbare (biodegradable) verpakkingen bestaan uit materialen die door bacteriën/schimmels i.c.m. zuurstof worden afgebroken. Helaas wordt het niet apart gehouden bij de afvalverwerking. En als het wel gescheiden wordt van ander plastic, valt het veelal niet te verwerken door de afvalverwerkers. Onderzoek in opdracht van de Rijksoverheid concludeert dat “biodegradable plastics geen meerwaarde heeft bij de toepassing als consumentenverpakking”. Een wijdverbreid misverstand: het is geen oplossing voor de plasticsoep, voldoende zuurstof ontbreekt namelijk in de oceaan.

Interessanter zijn de biobased verpakkingen. Dat zijn materialen waarvan de grondstoffen van natuurlijke oorsprong zijn, bijvoorbeeld papier, hout en tarwe. Biobased plastic heeft de voorkeur, omdat het bij de plastic recycling kan. Uit de meeste literatuur blijkt dat biobased materiaal milieuwinst heeft ten opzichte van het reguliere plastic. Omdat er een marktvraag bestaat, wordt er reeds veel onderzoek uitgevoerd in een samenspel tussen het bedrijfsleven en de overheid.

De beste keuze is uiteindelijk verpakkingen te produceren die 100% recyclebaar zijn, doordat ze uit één kunststofsoort bestaan (mono-materiaal). Diverse voedselverpakkingen worden reeds op deze wijze geproduceerd. Ze zijn volledig herbruikbaar voor het maken van nieuwe plastic producten. Vanaf 2019 komt er een 40% verlaging in de afvalbeheersbijdrage voor dit soort, goed recyclebare, materialen. In een discussie die veelal ongefundeerd wordt gevoerd een sterk signaal vanuit de overheid.

Momenteel wordt maar 30% van het plastic afval gerecycled, voornamelijk door een gebrek aan capaciteit. De overheid moet recycling (financieel) stimuleren om dit percentage snel te verhogen. Nadat deze laatste stap is gezet hebben we, gegeven onze consumptiemaatschappij, aan (mono-materiaal) plastic een zeer milieuvriendelijke verpakkingsvorm.  

Voor meer informatie:
SFA Packaging
De Hofjes 14
3241 ML Middelharnis
Tel + 31 (0)187 601 160
Fax + 31 (0)187 603 812
info@sfa.nl 
www.sfa.nl 

Publicatiedatum: