Spaanse aspergetelers in de belangrijke teeltregio Extremadura professionaliseren

De huidige consument waardeert in toenemende mate de kwaliteit van zijn of haar levensmiddelen. Om een hoge kwaliteit te kunnen garanderen, zijn steeds meer Spaanse aspergetelers in de belangrijke teeltregio Extremadura bezig om hun teeltbedrijf te veranderen en te professionaliseren. Hierdoor ontstaan er interessante kansen voor leveranciers van hoogwaardige oogsttechniek, zegt Ton Smolders, woordvoerder van het Nederlandse bedrijf Engels Machines. Hun aspergespin wordt reeds in heel Europa ingezet.

Op de Spaanse teeltakkers komt de zon ook in het voorjaar vroeg op: de overdag snel stijgende temperatuur beïnvloedt de kwaliteit van de asperges en maakt het lichamelijke werk van de oogsthulpen zwaarder. Daarom probeert men de oogst zo mogelijk voor zonsopgang klaar te hebben. De aspergespin is daarbij een moderne en onmisbare hulp, zegt Ton. Want de machine is geschikt voor het foliemanagement en vereenvoudigd het transport op de akker. Tijdens de nachtelijke oogst biedt de machine tegelijkertijd ook een lichtbron. "De optioneel te kiezen, gemonteerde LED-lampen zorgen ervoor dat de nacht dag wordt. Tegelijkertijd verhindert de vroege oogst dat de aspergetoppen tegen de folie drukken en daardoor verbranden of een zwarte top krijgen."Gelijkmatige druppelirrigatie 
Homogene en vochtige aspergedammen zijn bepalend voor een goede productkwaliteit. Om een goede watervoorziening van de dammen te garanderen, wordt een groot deel van de akker uitgerust met een druppelirrigatiesysteem. De slangen liggen daarbij op de aspergedammen, zodat het water gelijkmatig in de dammen stroomt. "Tijdens de oogst met de aspergespin wordt de folie alleen opgetild daar waar actief geoogst wordt. Zo wordt voorkomen dat het vocht in de grond verdampt, wat het druppelirrigatiesysteem in combinatie met de aspergespin tot een zeer efficiënt systeem maakt. De kwaliteit van de witte asperges is daarbij altijd maatgevend", zegt Ton afsluitend.


De directie van de firma Engels tijdens de ExpoSE van vorig jaar in Karlsruhe, waar de tienduizendste aspergespin verkocht werd.

Voor meer informatie:
Ton Smolders - Crop Specialist Asparagus
Engels Machines BV
Maasbreeseweg 19
5981 NZ Panningen
The Netherlands
M: +31 6 1106 5315
T.Smolders@engelsmachines.nl 
www.engelsmachines.nl  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven