Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Goede vraag naar fruit uit Spaans hooggebergte

"We zijn los van de duurste appelen"

Finca Señorío de Rioja, gelegen in Sierra de Alcarama (Spanje), in het UNESCO-biosfeerreservaat, zal binnen enkele weken beginnen aan het kersenseizoen. "De ontwikkeling van de kersenbomen ligt momenteel stil als gevolg van de kou van de afgelopen dagen. De lage temperaturen zullen de groei waarschijnlijk reguleren, hoewel geen enkele teler dat zeker weet", stelt Raúl Sanz. "Het gewas dat misschien wel het zwaarst getroffen is door de vorst van begin april is de abrikoos. Dit zal leiden tot een beperkte oogst", voegde hij toe.

De percelen van Raúl Sanz liggen op een bevoorrechte locatie op 800 meter boven zeeniveau. De grond is nog weinig gebruikt en het water is zuiver en onvervuild. "De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn belangrijk tijdens alle vier de seizoenen. Deze omstandigheden zijn ideaal voor kwalitatief hoogwaardige gewassen uit de bergen, die een unieke smaak, kleur en aroma bieden", legt de teler uit.

"Onze bergappelen bij uitstek zijn Fuji, Royal Gala Venus en Golden Ros. Deze hebben ons bekendheid gegeven. Deze appelen veranderen elk kind in een appelverslaafde", zegt Raúl Sanz. De reeds vermaarde conventionele appelen van het bedrijven hebben nu ook het biologische keurmerk Raulito. "Over een paar jaar zal alles ongetwijfeld biologisch zijn. We hebben al biologische gewassen en werken ook met geïntegreerde teelt", voegt Sanz toe.

Twee jaar geleden werd het teeltbedrijf uitgebreid van 80 naar 130 hectare en werd er geïnvesteerd in logistiek, magazijnen en cellen met gecontroleerde atmosfeer met een investering van 3,5 mln euro in koelcellen. Hierdoor kan het bedrijf gedurende het hele jaar producten van eigen teelt aanbieden en tegemoetkomen aan de constante vraag van klanten.

Vijftien dagen voor het eind van het appelseizoen zijn alle volumes al afgezet ondanks het feit dat deze appelen de duurste zijn op de nationale markt. Buiten Spanje worden ze voornamelijk geëxporteerd naar Noord-Italië, Denemarken en Noorwegen.

Naast appelen teelt het bedrijf ook kersen, abrikozen, Claudia pruimen, tomaten, peren en asperges.

"Momenteel sluiten we het La Ribera aspergeseizoen met maten van 26 of groter af. Deze worden afgezet in dozen van 2 kilo. Dit fijnproeversproduct wordt uitstekend ontvangen op de markt", vertelt de directeur van Finca Señorío de Rioja.

Daarna zullen ze beginnen aan het kersenseizoen met zeven variëteiten waarmee ze de markt gedurende anderhalve maand kunnen bevoorraden. Per week wordt er een variëteit geoogst. Er is het meeste vraag naar de Prime Giant kers, die ideaal is voor de teelt in de bergen. Een selectieve uitdunning van rond de 50% van de bloemknoppen is de sleutel tot het verkrijgen van een optimale maat, stevigheid en smaak. "Onze kersen worden geëxporteerd naar Frankrijk, Italië, Hong Kong, Singapore, Maleisië, Noorwegen, Finland, Denemarken en Nederland. In dit seizoen zal er daarnaast misschien ook vraag zijn vanuit Zuid-Amerika", aldus Sanz.

 

Een ander product waarnaar steeds meer vraag is, is de Claudia pruim. Dit fruit heeft een honingzoete smaak en een hoge Brixwaarde.

Raúl Sanz en zijn vrouw Laura Sáez richtten het bedrijf 12 jaar geleden op. "Het was mijn doel om de smaak van het fruit van weleer te herstellen en ervoor te zorgen dat ik een leuke bezigheid had voor na mijn pensioen", aldus Sanz. Vandaag de dag heeft het bedrijf meer dan 100 werknemers in dienst en exporteert het zijn fijnproeversproducten naar vele landen. Op de binnenlandse markt zijn de Fuji en Golden Rosé appelen van het bedrijf het meest gewaardeerd. Dit fruit kan worden aangetroffen in de schappen van grote retailketens, waaronder El Corte Inglés.

In 2018 reikte de Europese Associatie voor Economie en Concurrentievermogen Raúl Sanz de gouden medaille uit voor zijn verdiensten in zijn werk.

 

Voor meer informatie:
Raúl Sanz
Finca Señorío de Rioja
Polígono La Dehesa s/n
Fitero 31593 (Navarra)
T: + 34 941 194 269 
info@fincasenorioderioja.com
fincasenorioderioja.com 


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven