Brussel legt oren naar Spaanse citrussector en gaat vrijwaringsclausule Zuid Afrika opnieuw bekijken

De EU heeft geluisterd naar de protesten van Valenciaanse telers. Brussel zal de mogelijke toepassing van de vrijwaringsclausule in het handelsakkoord tussen de EU en de landen van Zuidelijk Afrika, een overeenkomst die in het huidige seizoen volgens de Spanjaarden aanzienlijke schade heeft toegebracht aan de citrussector in Valencia, gaan analyseren. Dat liet de directeur voor Handelsbescherming van de EU, Leopoldo Rubinacci, weten aan het Valenciaanse Europarlementslid Inmaculada Rodríguez-Piñero. Rubinacci heeft ook verzocht om een ontmoeting met vertegenwoordigers van de sector.

De Europees directeur voor Handelsbescherming is verantwoordelijk voor de beoordeling van de toepassing van vrijwaringsclausules, evenals andere verdedigingsmiddelen ten aanzien van overeenkomsten die de belangen van de EU kunnen schaden. Hij "is zich er volledig van bewust dat er een probleem is", aldus Rodríguez-Piñero, die vorige week een ontmoeting had met Rubinacci.

Rubinacci zei eveneens dat de citrussector een woordvoerder moet hebben in Brussel, die de waarnemingen van zowel telers als bedrijven over kan brengen. De beslissing zal uiteindelijk gemaakt worden door de achtentwintig lidstaten op basis van cijfers. Deze twee punten benadrukte hij meermaals tijdens de ontmoeting. Rubinacci gaf aan dat het van belang is om uit te vinden "wat het precieze probleem is".

Rodríguez-Piñero wees Rubinacci erop dat de vrijwaringsclausule al wordt toegepast bij andere producten, zoals bananen en rijst. De Europese functionaris gaf aan dat er in het tweede geval sprake was van een zeer duidelijke schending van mensenrechten in Myanmar, terwijl het eerste geval werd verdedigd door de Europese sector als geheel.

Dat laatste is ook een aspect waar de directeur voor Handelsbescherming op wees: het probleem moet de grenzen van de regio en zelfs die van de staat overstijgen aangezien de EU Europese problemen oplost en geen nationale. Hij gaf aan dat de telers in de belangrijkste teeltregio's van Spanje (Castellón, Valencia, Andalusië, Murcia en Tarragona), hun krachten moeten bundelen met de Italiaanse en Griekse telers. Het bereiken van eenheid in de sector op het hoogste niveau, evenals het presenteren van verifieerbare cijfers, is van essentieel belang voor de EU om actie te ondernemen.

Bron: valenciaplaza.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven