Peru heeft geen geschikt mandarijnenras voor het middenseizoen

Peru heeft zich geconsolideerd als de grootste mandarijnenteler van Latijns-Amerika en de belangrijkste exporteur van dit fruit op het Amerikaanse continent. Elk jaar groeit het land in de teelt en export van mandarijnen en de verwachting is dan ook dat deze sector zich zal blijven ontwikkelen.

Agraria.pe sprak met Horacio Berrios, een in citrus gespecialiseerde landbouwadviseur. Berrios zei dat Peru in het eerste deel van het seizoen voldoet aan de vraag door Satsuma mandarijnen aan te bieden en aan het einde van het seizoen de variëteiten W. Murcott en Tango levert. Het ontbreekt het land echter aan een variëteit die het goed doet in het middenseizoen.

"20 jaar geleden kwam de Peruaanse sector van clementines op. Er deden zich echter veel kwaliteitsproblemen voor met de schillen van het fruit (vlekken) en teeltbedrijven schakelden snel over op vroege en late variëteiten", aldus Berrios.

"We hebben gefaald in de clementinesector met uitzondering van een zekere groep telers in valleien als Ica, die uitstekend om wisten te gaan met dit ras. Dit is een belangrijke doelstelling voor de sector: het ontwikkelen van clementinerassen voor het middenseizoen en deze gaan telen op locaties waar ze het goed zouden doen", voegde hij toe.

Berrios voerde eveneens aan dat de oogst van deze variëteiten (april/mei) erg aantrekkelijk is, met name voor de VS-markt. In die periode is er namelijk sprake van een tekort aan mandarijnen, wat maakt dat de prijzen zeer interessant zouden zijn.

Hij benadrukte dat de zogenaamde Octubrina (van Citrus Génesis) een clementineras is dat potentieel heeft in Peru. Deze variëteit is zeer productief, heeft goede maten en ontwikkelt zich goed. "We moeten op zoek gaan naar alternatieven die we kunnen inzetten in de maanden april en mei", zei hij.

Volgens de specialist zou de regio Arequipa geschikt zijn voor nieuwe investeringen in de mandarijnensector.

Bron: agraria.pe 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven