Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Jan Vermeiren, Exofi

"Historisch hoge prijzen voor gevlogen mango’s Peru"

Tholen - Exofi in Brussel glijdt geleidelijk af van het winterseizoen met de laatste bladclementines zoals orri, nadorcott en murcot. “We zitten volop in de verkoop van Spaanse aardbeien en de inlandse aardbeien en asperges liggen in deze lenteperiode volop in de schappen van de AGF-zaken”, vertelt Jan Vermeiren van Exofi. “We zien de eerste perziken en nectarines verschijnen op het Europees invoercentrum voor fruit en groente te Brussel. Het eerste steenfruit haalt een hoge prijs omdat de volumes klein zijn. Bovendien worden de nectarines die nu aangevoerd worden uit Spanje in serres geteeld om vroeger beschikbaar te zijn. We verwachten de eerstkomende dagen dikkere perziken uit Spanje, en de eerste Nispero of mispels worden ook aangeboden rond de 4.5 euro/kg voor de maat GG.”

Tekort ready to Eat mango's
Volgens de handelaar zijn er wat exoten betreft enkele merkwaardigheden te vermelden. “De laatste aankomsten uit Peru van de gevlogen boomgerijpte mango’s van Dolce zijn aangekomen en de prijzen zijn historisch hoog. We hebben nog nooit zoveel moeten te betalen voor boomgerijpte Kent mango uit Peru als op dit moment. De eerstkomende 10 dagen hebben we geen aanvoer meer met luchtvracht uit Peru. Daarom schakelen we over op de Kent uit Ivoorkust. Ready to Eat mango’s zijn schaars en worden aan hoge prijzen verkocht. Eetklare mango van Santana zijn zeer gezocht, maar de aangevoerde hoeveelheden zijn veel te klein.”

Passiefruit en limes
Passiefruit uit Colombia is helemaal schaars voor deze Paasperiode. “We zoeken angstvallig naar nieuwe aanvoer van passiefruit uit Colombia, zonder enig succes. We kunnen een klein beetje passie vinden in Kenia en Zimbabwe, maar onze klanten verkiezen Colombia passiefruit van Santana. Het aanbod kleiner dan de vraag in België en blijven de prijzen voor greenskins eerder aan de hoge kant, rond de 8.5 euro per kist. Een ander alternatief is passiefruit uit Vietnam, maar ook daar is de aanvoer zeer beperkt”, zegt Vermeiren. Limes zijn ook bijna niet voorradig en de prijzen liggen rond de 9 euro per kist. Enkele partijen Braziliaanse limes zijn nog voorradig, maar de kwaliteit laat te wensen over. Limes uit Mexico zijn moeilijk te vinden op dit moment.

Paasweek
“In de groene asperges leveren we nog steeds de maat Jumbo uit Mexico, maar de Spaanse productie uit de regio Malaga is reeds 2 weken begonnen. Er is met andere woorden genoeg aanvoer, ook de inlandse groene asperges zijn verkrijgbaar. Waar er wel een beperkte aanvoer is zijn de asperge tips uit Thailand en Peru. Die staan dikwijls op de Paasmenu in België, maar er is een tekort in de aanvoer”, vervolgt de handelaar. “Wat de dagelijkse aanvoer van Keniaanse haricot verts betreft, waren er de laatste weken net wat problemen. Daar de grote droogte in Kenia was er geen voldoende aanvoer van boontjes en peulen. Het is nu af te wachten hoe de Paasweek zal verlopen. Uit ruime ervaring weten we natuurlijk dat er een schaarste zal ontstaan rond Pasen, net zoals bij de Colombiaanse passiefruit. Dat is bijna elk jaar zo het is daarom aan te raden de bestellingen zo snel mogelijk te plaatsen”, besluit Jan.

Voor meer informatie:
Jan Vermeiren
Exofi Fresh Market
Werkhuizenkaai 112, mag.25-26
B-100 Brussel
+32(0) 2 243 1249
+32(0) 475 8609 80
info@exofi.be 
www.exofi.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven