Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nachtvorst: fruittelers in Noordoostpolder nemen voorzorgsmaatregelen


Fruittelers in het hele land zitten deze dagen in spanning. Na een warme start van april is er voor de komende dagen nachtvorst voorspeld. De telers proberen de bloesem van hun gewassen te beschermen, want als de knoppen kapotvriezen, loopt de schade al snel in de tienduizenden euro’s. Daarom treffen de telers voorzorgsmaatregelen. Woensdagnacht vroor het licht in onder andere het Flevolandse Luttelgeest, dus reden voor actie.

Bert Verhage van Verhage Fruit aan de Oosterringweg net buiten het dorp was al vroeg uit de veren. Zijn bedrijf teelt onder andere appels, peren, pruimen en kersen, in totaal 23 hectare aan fruit. Het is altijd een behoorlijke klus om alle gewassen te beschermen tegen de vorst. Zo doet Verhage dat met vuurpotten in de boomgaard en het beregenen van de gewassen. Net voor zonsopgang, want dat is het koudste moment van de dag. "Twee jaar geleden was er sprake van strenge vorst, toen kon je zelfs de bomen in het ijs zien staan. Dit jaar is dat niet zo, maar nemen we wel onze maatregelen om de gewassen te beschermen. De kans is groot dat we nog tot en met het weekend vroeg uit bed moeten. We houden de weerberichten en ons meetstation goed in de gaten", vertelde Verhage.

Beelden: GinoPress

Publicatiedatum: