Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Paasafzet zal in de loop van de komende week gaan lopen"

Maandag werden de eerste kasaardbeien van het seizoen geoogst op het Fruchthof Hensen in Swisttal. Afzet en prijzen zijn moeilijk te ramen aan het begin van het seizoen. Irmgard Hensen: "De vraag is behoorlijk groot, hoewel er momenteel veel Spaanse aardbeien op de markt zijn. Zodra men hoort dat er binnenlandse aardbeien op de markt zijn, ontwikkelt de vraag zich meteen. De rassen die onder glas of in tunnels geteeld worden, zijn ook heel anders dan die uit Zuid-Europa. Maar we concurreren met Nederlandse telers, die vergelijkbare rassen op de markt brengen."

Teler Ralf Hensen in de kas

Afhankelijk van het seizoen worden kas, tunnel en vollegrondsteelt gecombineerd op het fruitbedrijf. Onder glas worden voornamelijk de rassen Elsanta en Opera geteeld. Het buitengebied (150 ha) bleef ongeveer hetzelfde, maar werd ook aangepast aan een nieuwe teelttechniek. "Naast tunnels en vollegrondsteelt hebben we ook een deel waar we telen in goten. Het voordeel is dat de plukkers, net als in de kassen, door een rij gaan met een karretje en niet hoeven te bukken. Dat maakt het werk fysiek gemakkelijker voor de oogsters en tegelijkertijd neemt hun prestatie toe."

Links: het bedrijf Hensen. Rechts: Mr. Muth showt de eerste aardbeien van het seizoen.

Direct gebruik van herbruikbare systemen
Na de oogst worden de aardbeien voorzichtig verpakt in trays van 250 en 500 gr of in plastic herbruikbare kratten of kartonnen dozen. Het sociale debat over verpakkingen is ook tot in het bedrijf doorgedrongen. Hensen: "We verpakken een behoorlijk groot deel van onze producten in overleg met onze klanten in houtpulp of kartonnen trays en/of statiegeldkratten."

De eerste aardbeien van het seizoen worden geleverd.

Het leeuwendeel van de producten belandt via coöperatiepartner San Lucar in de nationale retail of op de groothandelsmarkten. De resterende producten worden direct op het bedrijf verhandeld. Over het algemeen worden de omstandigheden voor binnenlandse telers steeds moeilijker. "In Duitsland stijgen de lonen van seizoensarbeiders, maar dat is niet terug te zien in de teeltprijzen. De eerste rassen worden nog steeds tegen hogere prijzen van ongeveer € 6 / kg afgezet. Zodra de tunnelproducten worden toegevoegd en het aanbod toeneemt, gaan de prijzen ook omlaag. We streven ernaar om de hoogst mogelijke constante kwaliteit te leveren, zelfs onder slechte weersomstandigheden, maar de prijzen blijven ongeveer hetzelfde."

Beschermde teelt in goten is de laatste variant in de aardbeienteelt.

Paashandel is er klaar voor
Met Pasen zal de afzet behoorlijk stijgen voor de voedingsretail en de directe markt. "Momenteel kan aangenomen worden dat het piekseizoen volgende week van start gaat."

Voor meer informatie:
Fruchthof Hensen 
Ralf und Irmgard Hensen
Tel. 02255 8219
Fax 02255 953099
E-mail info@fruchthof-hensen.de 
www.fruchthof-hensen.de 
www.facebook.com/emilerdbeere/ 

Publicatiedatum: