Marokko, Egypte, Turkije en Zuid-Afrika zijn de grootste concurrenten

Spanje: Citrusimport EU met 40% toegenomen

In de afgelopen maanden zijn er zowel vanuit Europa als vanuit de Spaanse regering verschillende verklaringen afgelegd waarin wordt beweerd dat de omvang van de sinaasappelimport in de EU vergelijkbaar is met die van de jaren van vóór de overeenkomst met Zuid-Afrika. De Valenciaanse crisis wordt toegeschreven aan interne en structurele problemen van de citrusteelt in deze regio.

Hoewel vast staat dat die problemen er zijn en dat het er niet weinig zijn, kunnen de cijfers van het Europese Statistiekbureau (Eurostat) niet genegeerd worden. Deze laten zien dat de import wél exponentieel is toegenomen: tussen 2013 en 2018 is de hoeveelheid sinaasappelen en andere citrus die de EU binnenkwam vanuit derde landen met 39,9% toegenomen.

Uit een analyse van de gegevens, die verspreid zijn door de Valenciaanse telerscoöperatie AVA-ASAJA, wordt duidelijk dat het niet de import van Zuid-Afrikaanse citrus is die het meest gegroeid is. De binnenkomst van citrus uit Marokko is sterker toegenomen:  +112,8%. Daarna volgt de citrus uit Egypte, met een groei van 88,8%; die uit Turkije (+56,6%) en ten slotte die uit Zuid-Afrika (+26%). Alleen de import van citrus uit Argentinië is afgenomen: - 8,7%.

In absolute cijfers is de import van citrus uit Zuid-Afrika echter met afstand het meest omvangrijk. In 2013 importeerde de EU 645.085 ton citrus vanuit dit land, en en in 2018 813.318 ton. Het verschil met de import vanuit Egypte, die na de Zuid-Afrikaanse import het meest omvangrijk is, is groot: in 2018 kwam er 339.648 ton Egyptische citrus binnen in de EU.

Om hen "op de hoogte te brengen van de ernstige gevolgen" van de toename van de citrusimport, hadden Cristóbal Aguado, de voorzitter van AVA-ASAJA, en Juan Salvador Torres, de secretaris-generaal van de associatie, een ontmoeting in Brussel met het hoofd van de afdeling groenten en fruit van het directoraat-generaal Landbouw van de Europese Commissie, Joao Onofre, en met Jesús González-García, een citrusspecialist van deze zelfde afdeling.

De vertegenwoordigers van AVA hebben een document ingediend met bovengenoemde cijfers. Aguado stelde dat ze na alle demonstraties van het afgelopen seizoen, die dienden om het rampzalige seizoen op het Valenciaanse platteland aan de kaak te stellen, momenteel volop bezig zijn met het onderhandelingsproces om de Europese Commissie te overtuigen. Op basis van cijfers willen ze laten zien dat de handelsovereenkomsten een "onmiskenbaar concurrentienadeel betekenen voor de Europese teelt".

Bron: lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven