Europese aardappelmarkt (week 15)

Frankrijk: aardappelexportmarkt minder dynamisch

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrierassen: de meeste fabrikanten zijn afwezig op de vrije markt en draaien op basis van contracten en eerder gekochte volumes. Het aanbod is prangender dan vorige week, vooral voor Bintje-aardappelen. We zien dat een deel van de export naar Oost-Europese landen, Spanje en Noord-Afrika gaat. Er zijn zeer weinig transacties waargenomen op een aarzelende markt als gevolg van de lagere Belgapom-prijzen van afgelopen vrijdag.

Fontane: 25 tot 27 €/q, rustig;
Challenger: voornamelijk 25 tot 27 €/q, rustig;
Bintje: “friteskwaliteit”: max 15% met onderwatergewicht 1060g/l en PSE min 335g/5 kg: 18 tot 22 €/q afhankelijk van de kwaliteit en de bestemming, rustige markt.

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

Bintje pootaardappelen:
Nederlandse pootaardappelen, categorie A, voor april 2019, per 5 ton, los, exclusief btw: weinig transacties, nog altijd dalende prijzen.

Maat 28 - 35 mm : 50 - 60 €/q

 

Maat 35 – 45 mm : 30 - 40 €/q

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
Vorige week stabiele prijzen in Nederland, tussen de 29,50 en 33,00 €/qt bij directe leveringen voor de industrie (Innovator, Fontane, Challenger of Agria), met de hoogste prijzen voor Agria. De plotselinge en onverwachte daling van de Belgapom-prijs van afgelopen vrijdag heeft de termijnmarkt teruggedrongen. De tijd zal leren hoe de Nederlandse industrie deze ontwikkeling zal integreren, maar de kans is groot dat deze zal vertragen ... Geen ontwikkeling op de exportmarkt, met leveringen naar Oost-Europese landen en Afrika, op basis van 27 tot 32 €/q.


Prijsopgaven PotatoNL: zie ook: www.potatonl.com

Frankrijk
Vanuit de industrie is er bijna geen vraag naar onmiddellijke levering, maar de prijzen ontwikkelen zich ook niet echt meer. De exportmarkt kent nog steeds stevige prijzen, maar is minder dynamisch wat betreft de volumes. De activiteit komt voornamelijk uit Oost-Europese landen (EU en niet-EU). We voelen het einde van het seizoen naderen, gekenmerkt door een geleidelijke uitputting van de voorraden. De prijs voor de teler ligt tussen de 32 en de 35 €/q voor basisrassen (gesorteerd op grootte in big bags), tot 40 €/q voor de Agata-aardappelen van de beste kwaliteit.


Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Duitsland
Op de versmarkt (Rijnland) was er op 5 april sprake van stabiele prijzen voor vastkokende aardappelen: 40 €/q voor de opslagcapaciteit van koelkratten en 38 €/q voor kruimige aardappelen voor de opslagcapaciteit van koelkratten. Voor de vastkokende aardappelen die te koop waren op teeltbedrijven (Rijnland) varieerden de prijzen van 11 tot 13 € per zak van 25 kg (lichte stijging).

Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald.

Groot-Brittannië
Gemiddelde prijs teler (gecombineerd van alle markten) week 13: 26,53 € (tegen 28,80 €/q in week 12).


De binnenlandse markt (voor de retail) is kalm, met prijzen die stevig blijven voor aardappelen van een voor nu zeldzaam superieure kwaliteit. Het aanbod van aardappelen van een mindere kwaliteit wordt groter. De groothandelsmarkt is als 'ongebruikelijk rustig' beschouwd, met prijzen die sterk variëren, afhankelijk van de maat en het ras. De voorraden aardappelen met een goede gaartijd en een acceptabele grootte zijn zeldzaam. Dit blijft in ieder geval tot het einde van het seizoen zo. Zeer weinig vrije handel voor de industrie, op basis van onder andere 35 €/q voor Markies-aardappelen met een goede gaartijd. We zien verder nog steeds dat kleine hoeveelheden iets te grote Hermes- en Atlantic-aardappelen naar Belgische fabrieken worden geëxporteerd.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven