BLE-marktrapport week 14/2019

'Nederlandse komkommers domineerden, Spaanse leveringen namen af'

Bij de komkommers domineerde Nederland de markt, gevolgd door België en Duitsland. Het aantal Spaanse leveringen beperkte zich. Griekenland vulde het aanbod aan. De beschikbaarheid nam in z'n totaliteit toe. In München waren grote kalibers schaars. Komkommers met een kleine diameter werden in Frankfurt graag afgenomen aangezien deze goedkoper aan werden geboden. Over het algemeen tendeerden de prijzen naar beneden; de handelaren probeerden zo om de komkommers sneller kwijt te raken en de voorraden af te laten nemen. Dit lukte echter niet altijd zoals gewenst. Snackkomkommers stamden voor het grootste deel uit Nederland en Duitsland. Turkse aanvoer completeerde het productpalet. Vraag en aanbod waren bij de snackkomkommers met elkaar in evenwicht, zodat de handelaren zelden reden zagen om iets te veranderen aan de prijzen.

Appelen
De Europese appelen werden continu afgezet en lieten wat betreft kwaliteit meestal niets te wensen over. De handelaren hoefden hun prijzen vaak niet aan te passen. De toevoer vanuit overzee bleef beperkt, maar werd wel belangrijker op de markt.

Peren
De Zuid-Afrikaanse aanvoer nam toe. De prijzen veranderden echter niet wezenlijk. Ook de prijzen van het Europese aanbod, zoals de Italiaanse Abate Fetel en de Nederlandse Conference, varieerden nauwelijks.

Druiven
Over het algemeen kon men de vraag zonder moeite dekken. Stabiele prijzen waren het gevolg. Zo nu en dan konden de handelaren zelfs prijsverhogingen doorvoeren, in zoverre de afzet voldoende vlot verliep.

Sinaasappelen
Het seizoen loopt langzaam richting het einde hoewel de aangeboden hoeveelheden nog behoorlijk zijn. Vanwege de afgezwakte belangstelling kon men vaak niet voorkomen dat er zich voorraden vormden. Dit dwong de handelaren om de prijzen naar beneden bij te stellen.

Citroenen
Spaanse ladingen waren overwegend monopolie-achtig op voorraad. De vraag was merkbaar afgenomen. De prijzen bleven desondanks echter vaak op hetzelfde niveau als in de voorgaande week.

Bananen
Over het algemeen was de omvang van de aanvoer uit de rijperijen voldoende in evenwicht met de afzetmogelijkheden, zelfs op de markten waar men over een iets krappere beschikbaarheid berichtte. Daaruit resulteerden grotendeels relatief constante prijzen.

Bloemkool
Het aanbod was afgenomen. Aangezien de vraag niet altijd gedekt kon worden, gingen de prijzen veelvuldig omhoog.

Sla
In de segmenten ijsbergsla en kropsla zag men een prima belangstelling, waarbij probleemloos aan de vraag kon worden voldaan. De verkoop verliep vaak erg vlot. De prijzen bleven meestal stabiel en tendeerden af en toe zelfs iets naar boven.

Tomaten
De beschikbaarheid van de Midden-Europese offertes nam aanzienlijk toe. De Marokkaanse en Spaanse toevoer beperkte zich, wat met name bij de ronde tomaten zorgde voor prijsverhogingen. Vleestomaten werden goedkoper vanwege de te grote voorraden.

Paprika's
Spaanse paprika's vertoonden deels kwaliteitsproblemen, wat de Nederlandse paprika's duurder maakte. Op verschillende plaatsen werden de rode paprika's goedkoper. Voor de dure Turkse importpaprika's was niet altijd veel belangstelling.

Asperges
Het aanbod aan Duitse asperges nam toe; de belangstelling bleef echter achter bij het aanbod. Prijsverlagingen waren aan de orde van de dag. Op sommige plaatsen daalden de prijzen tot en met vrijdag. Op sommige andere plaatsen brokkelden ze slechts tot en met donderdag af en tendeerden ze aansluitend weer omhoog.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven