Peru op 13e plaats wereldwijde ranglijst van AGF-exporteurs

Op de wereldwijde ranglijst van groenten- en fruitexporterende landen is Peru opgeschoven van plaats 36 in 2001 naar plaats 13 in 2018. Dat liet Gabriel Amaro, uitvoerend directeur van de Associatie van Telersorganisaties in Peru (AGAP), weten.

Hij gaf aan dat deze vooruitgang te danken is aan het goede overheidsbeleid van marktopening en ook aan adequate regelgeving (de Wet voor Agrarische Promotie). Dit heeft gezorgd voor een goed ondernemingsklimaat.

Amaro gaf daarnaast aan dat hij er zeker van was dat Peru zal blijven stijgen op deze ranglijst. Hij benadrukte dat het land heeft laten zien dat het behoort tot de besten ter wereld in deze sector aangezien het op gelijke voet concurreert met grote spelers, zoals de Verenigde Staten, China en Spanje (de belangrijkste groenten- en fruittelende landen ter wereld). "Peru voldoet aan alle voorwaarden en beschikt over de mogelijkheden om een leider te zijn in de sector", aldus Amaro.

De moderne landbouw in Peru "bestaat nog maar kort (iets meer dan 20 jaar). Dat betekent dat we nog maar net beginnen en niet weten hoe ver de mogelijkheden reiken". Op dit moment lijken ze in ieder geval eindeloos, stelt de directeur van AGAP.

De verovering van Azië

"Aanvankelijk waren de Verenigde Staten onze primaire markt. Vandaag de dag exporteren we landbouwproducten naar landen over de hele wereld. We verzenden met name naar Noord-Amerika en Europa en komen binnen op de Aziatische markt", vertelt Amaro.

Hij vertelt dat Europa (de belangrijkste bestemmingsmarkt voor de Peruaanse landbouwexport, goed voor 40% van het totaal) verse groenten en fruit importeert voor een waarde van meer dan US$ 50 mld (€ 44,3 mld). De Peruaanse verzendingen vertegenwoordigen hier dus slechts een fractie van.

"Peru is bezig de wereld te veroveren. Azië is echter een markt die nog veroverd moet worden, maar we zullen leiders worden op dat continent". Momenteel is 12% van de Peruaanse groenten- en fruitexport bestemd voor Azië.

 

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven