Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Jesús Lucas Rodríguez, van Unica Fresh:

"We verbreken afzetrecords met bospeen"

Het Spaanse seizoen van bospeen is behoorlijk vergevorderd in Cádiz, met goede stabiele volumes, na een periode van schaarste. "Vanaf januari tot half maart hebben we veel schaarste aan peen gehad vanwege de overvloedige regenval in oktober en november. De prijzen lagen hoog, maar niet hoog genoeg om de daling van de volumes te compenseren", legt Jesús Lucas Rodríguez, van Virgen del Rocío, onderdeel van Unica Group, uit.

"Op dit moment heeft de teelt zich hersteld en in de afgelopen 5 weken hebben we afzetrecords verbroken door wekelijks gemiddeld zo'n 650.000 bossen peen te leveren, dankzij de hoge vraag", voegt hij toe.

Volgens Rodríguez zijn de prijzen stabieler dan ooit dit jaar. Hij vertelt ook dat de consumptie van bospeen in de afgelopen jaren weer toeneemt, nu de slechtste jaren van de economische crisis achter de rug zijn en er sprake is van een trend in gezonde eetgewoontes.

Virgen del Rocío is gevestigd in Sanlúcar de Barrameda (Cádiz) en is gespecialiseerd in de teelt van bospeen en de afzet van dit product via Unica Fresh. Het bedrijf exporteert 40% van zijn oogst naar Frankrijk, ongeveer 25% naar Duitsland, 20% naar Nederland en ongeveer 10% naar het Verenigd Koninkrijk. De rest wordt afgezet op de nationale markt en in Polen en Tsjechië, waar voor het eerst vraag is naar dit type peen.

Het zanderige gebied van Sanlúcar de Barrameda is ideaal voor de teelt van bospeen aangezien het gewas zich daar gemakkelijk kan ontwikkelen met homogene en perfecte vormen. Unica teelt de variëteiten Amsterdam, Dantesa en Naval, met een oogst die loopt van ongeveer 20 november tot eind mei.

"In tegenstelling tot de traditionele peen in zakken, die behoorlijk lang kunnen meegaan in bewaarcellen, wordt bospeen gekenmerkt door zijn versheid, smaak en sappige en knapperige textuur. Daarom wordt het product veel meer rauw gegeten dan gekookt, bijvoorbeeld in salades of als gezond tussendoortje".

De prijs voor bospeen ligt ook hoger dan die voor verpakte peen, aangezien "de teelt en verwerking volledig met de hand plaatsvindt (met uitzondering van het wasproces)", aldus Rodríguez. "Er zijn dagelijks ongeveer 300 mensen werkzaam in onze faciliteiten, van waaruit per seizoen zo'n 14 tot 16 miljoen bossen worden geleverd, met een gemiddeld gewicht van ongeveer 750 gram per bosje".

 

Voor meer informatie:
Jesús Lucas Rodríguez
UNICA FRESH
M:+34687045760 
T:+34 950 18 15 00
rodriguez@unicafresh.es
www.unicafresh.es

 


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven