Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste Envy-appelen voor de lokale markt geplukt

Prachtige Golden Delicious-oogst in Ceres, Zuid-Afrika

Bij Ceres Fruit Growers, een pakstation en koelhuis waar de appelen en peren van meer dan 40 telers in Koue en Warm Bokkeveld worden verwerkt, stromen de koelcellen vol in tegenstelling tot de voorgaande, droge jaren toen veel cellen leeg bleven. 

"De Golden-oogst was uitmuntend voor deze regio," vertelt De Kock Hamman, technisch adviseur bij Ceres Fruit Growers. "De oogst overtrof de eerdere raming met 10% en de maten waren prima, wat wijst op herstel na de droogte. 

In februari viel er regen hoewel niet in zulke grote hoeveelheden als elders in het zuidwesten van de Kaap. De plaatselijke Ceres Koekedouw Dam is bij aanvang van het regenachtige winterseizoen voor 70% gevuld. Wat betreft het water zijn de vooruitzichten dan ook stukken beter dan voorgaande jaren. 

Pink Lady heeft lagere temperaturen nodig in laatste fase
Vorige week trok er een koufront over de provincie waardoor het kwik daalde. De timing was ideaal voor de kleuring van Pink Lady appelen die over een dag of tien geplukt gaan worden. De Kock merkt op dat de kleur er nu al goed uitziet. Deze week zijn de temperaturen weer hoger maar appeltelers duimen dat de voorspelling dat het de rest van de week weer kouder wordt, uitkomt. 

Fuji en verwante rassen zien er eveneens goed uit. Dit seizoen lijken er in tegenstelling tot voorgaande seizoen geen problemen te zijn met steelscheuren, die veroorzaakt worden door droogte en extreme hitte. Er is wel wat schade door zonnebrand. 

Een Envy-boomgaard in Koue Bokkeveld (foto's De Kock Hamman)

Dit jaar zal het bedrijf de eerste Envy-appelen voor de binnenlandse markt verpakken.

Rode appelrassen, zoals Top Red, Early Red One, Oregon Spur, hadden vorig jaar het meest te lijden van de hittegolf, die ervoor zorgde dat de bomen hun fruit lieten vallen, hetgeen nog verergerd werd door een uitbraak van pink bollwormen (pectinaophora gossyiella) die alleen rode appelen aantastte. Het bedrijf zag 40% van haar oogst rode appelen verloren gaan. Volgens De Kock met als gevolg dat de overgebleven appelen tot 'kolossale' exemplaren uitgroeiden, soms met een gewicht van wel 500 gram per stuk. Deze appelen waren niet geschikt voor de versmarkt maar ideaal voor de sapfabriek, die ook tot de Ceres bedrijvengroep behoort. 

Een voorbeeld van schade door pink bollwormen na de hittegolf van vorig voorjaar

Granny Smith-appelen worden in Bokkeveld voornamelijk aangeplant als kruisbevruchters. De overige (ongeveer 2.500 ton) zijn bestemd voor de lokale markt, sap- en conservenfabrieken.

Het appelseizoen eindigt normaal gesproken omstreeks week 20 maar De Kock verwacht dat het seizoen dit jaar zo'n twaalf dagen eerder zal eindigen. 

Aantallen Forelle zorgden voor verrassing
De perenoogst is voorbij maar er moeten nog grote hoeveelheden fruit worden verpakt. De Forelle-oogst viel eveneens 5% hoger uit dan de eerdere raming en ook de maten waren goed. 

De Packham-oogst was van gemiddelde omvang (mede vanwege de hittegolf). De peren, die vroeger zijn geplukt om oneffenheden te voorkomen, zien er goed uit. De Kock vertelt dat er dit seizoen wel wat twijfels zijn over de houdbaarheid van de peren en dit geldt met name voor vroege zomerperen. 

De overzeese markten zijn traag en de buitenlandse klanten van het bedrijf hebben gevraagd nog even af te wachten. In de hele fruitsector steken handelaren hun voelsprieten uit op zoek naar mogelijkheden om ook markten buiten Europa te bevoorraden. 

 

Publicatiedatum: