VS overweegt €9,8 mld aan importheffingen op Europese producten

De Amerikaanse president Trump overweegt de invoering van importheffingen ter waarde van zo'n €9,8 mld op producten uit de Europese Unie in reactie op de Europese steun aan Airbus. De Wereldhandelsorganisatie stelt dat deze subsidies de Verenigde Staten benadelen.  

De EU laat weten de extra heffingen ter waarde van €9,8 mld 'sterk overdreven' te vinden. De Amerikaanse handelsgezant zegt dat de waarde van de producten waarvoor de voorgestelde heffingen gaan gelden, beoordeeld zal worden door Wereldhandelsorganisatie. Het resultaat hiervan wordt binnen enkele maanden verwacht. Toch zou deze maatregel kunnen leiden tot een verdere escalatie van de handelsspanningen tussen de VS en EU. 

"Deze kwestie sleept zich nu al 14 jaar voort en het is nu tijd voor maatregelen. De regering bereidt zich voor om direct tot actie over te gaan zodra de Wereldhandelsorganisatie haar bevindingen met betrekking tot de waarde van de Amerikaanse tegenmaatregelen bekend heeft gemaakt," liet de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer weten. 

"Het is ons doel om uiteindelijk overeenstemming met de EU te bereiken over het beëindigen van subsidies aan de vliegtuigbouwer. Wanneer de EU deze schadelijke steun stopzet, dan zullen de Verenigde Staten de importheffingen weer schrappen."

Producten waarvoor de importheffingen gaan gelden, zijn onder meer verse en verwerkte citroenen, olijfolie en wijn. De heffingen komen bovenop de bestaande importheffingen op Europese producten. 

 

Bron: bbc.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven