EU kijkt naar regels voor de bescherming AGF-werkers

De EU-ministers ontmoeten elkaar in Luxemburg om nieuwe Europese regels goed te keuren die misbruik van handelspraktijken door supermarkten in de mondiale voedingsaanbodketen verbieden.

Dit zou kunnen helpen om een sector te veranderen waarin misstanden niet onbekend zijn: van de vraag naar steeds goedkopere producten tot late betalingen of op het laatste moment annuleren van orders, weigering om geschreven contracten te geven of onrechtmatige heffingen eisen voor de verkoop van een product. 

Tomatenplukkers in Puglia (Italië), waaronder seizoenarbeiders, vertelden Oxfam dat ze om 03.30 uur beginnen en meer dan 11 uur per dag werken, vaak zonder veel pauze. Hun loon € 4,20 per uur bedragen. De tomaten die ze plukken komen in de schappen in heel Europa terecht en worden gekocht door consumenten die er geen idee van hebben dat ze bijdragen aan de ellende van de werknemers in de EU.

In de Italiaanse AGF-sector heeft Oxfam gemeld dat er op geslacht gediscrimineerd wordt en seksuele intimidatie en zelf geweld plaatsvindt. Vrouwen krijgen bijvoorbeeld 20-30% minder betaald dan mannen voor hetzelfde werk en zijn vaker het slachtoffer van chantage in een systeem waarin het krijgen en houden van een baan seksuele uitbuiting en intimidatie met zich meebrengt.

Bron: euractiv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven