Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard Hoekman, Mulder Onions:

"Gros Duitse retailers schakelt volgende week al over op Nieuw-Zeelandse uien"

Tholen - Het Nieuw-Zeelandse uienseizoen is alweer een paar weken onderweg. Volgens Gerard Hoekman van Mulder Onions gaat deze handel vanaf volgende week echt lopen als het gros van de Duitse supermarkten overschakelt op importuien. "Dat is aanzienlijk eerder dan andere jaren."


Gerard temidden van het team van Mulder Onions

De volumes vanuit Nieuw-Zeeland liggen volgens Gerard iets hoger (momenteel + 5.000 ton) dan twee jaar geleden, wat een 'normaal' uienjaar was. Vorig jaar lag de export door de kleine Nieuw-Zeelandse oogst een stuk lager en was de voorraad in Europa groot. Dit jaar is Europa nagenoeg leeg, waardoor de switch naar de Nieuw-Zeelandse uien makkelijker wordt gemaakt.

Prijzen voor de Nieuw-Zeelandse uien liggen af-Nederland op een kiloprijs rond de 1 euro. "Dat heb ik nog maar één keer eerder meegemaakt", vertelt de importeur. Toch vormen de hoge prijzen geen belemmering voor de verkoop. "Iedereen is er toch aan gewend geraakt. Er is al zo lang geroepen dat de uien duur worden. Ook de prijzen van de Nederlandse uien trekken aan. En als mensen voor mindere uien ook veel geld moeten neerleggen, is de omschakeling snel gemaakt."

Het aantal alternatieven op de markt is beperkt. "Er komen wat Zuid-Afrikaanse uien binnen. Ook daaraan zie je dat de markt goed is, want dat was alweer vijftien jaar geleden. Verder komen er nog wat Chileense uien binnen, maar dat aandeel heeft nauwelijks invloed op de markt. De komende maanden zal het voornamelijk Nieuw-Zeelandse en Tasmaanse uien zijn wat de klok luidt. En dat wordt een lang seizoen dat in Duitsland zelfs wel door zal gaan tot eind juli", besluit Gerard.

Voor meer informatie:
Mulder Onions BV
Hagenroderstraat 32
6464 CP Kerkrade
Tel: 045-5678700
Fax: 045-5678708
gerard@mulder-onions.com
www.mulder-onions.com