Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Europese bananentelers vragen om gelijke behandeling ten opzichte van import

Europese bananentelers in de ultraperifere regio's (UPR) van de Europese Unie hebben de Europese Commissie verzocht om een gelijke behandeling voor hun producten ten aanzien van de importproducten vanuit andere plaatsen van herkomst.

Dat was een van de boodschappen die de voorzitter van de Associatie van Organisaties van Bananentelers op de Canarische Eilanden (Asprocan), Sergio Cáceres, overbracht tijdens de Salón Gourmets beurs, waar telers uit deze regio's een stand hebben om het logo van de UPR's te promoten.

Tijdens zijn toespraak vroeg hij de EU-autoriteiten alle importbananen "dezelfde criteria" op te leggen als die waaraan de bananen van de EU-telers moeten voldoen.

Cáceres stelde dat ze zich als telers momenteel zorgen maken over deze situatie, die in hun optiek leidt tot oneerlijke concurrentie. Binnenkort zullen ze een studie publiceren waarin ze dit proberen aan te tonen.

In dit rapport zal gewezen worden op de verschillen tussen de toegestane werkzame (fytosanitaire) stoffen voor importbananen uit derde landen ten opzichte van die voor de Europese bananen.

Cáceres stelde dat er bovendien gevallen zijn waarin er producten binnenkomen die het etiket 'biologisch' hebben, maar "niet eens voldoen aan de criteria die gelden voor conventionele bananen in de EU".

Daarnaast gaf hij het voorbeeld van de binnenkomst van bananen met een Fairtrade label. Zo'n label kan dienen als een manier om consumenten aan te trekken. Cáceres herinnerde er echter aan dat een dergelijk etiket niet mogelijk is voor EU-producten, aangezien de in de EU-wetgeving vastgestelde normen strenger zijn dan de fairtrade voorwaarden.

De bezorgdheid onder telers in de UPR's neemt toe, aangezien de import uit derde landen "onophoudelijk groeit", en de tariefbarrières blijven afnemen, aldus de voorzitter van Asprocan.

Op zijn beurt wees Karim Baggoe, hoofd Communicatie van de Unie van Bananentelers in Guadeloupe en Martinique (Ugpban), erop hoe moeilijk het is om de leden van de EC bewust te maken van kwesties die de UPR's betreffen. 

"Er zijn slechts drie lidstaten (Spanje, Portugal en Frankrijk) met ultraperifere regio's en de ontvankelijkheid is lager dan wanneer het om meer landen zou gaan", stelde hij.

In zijn speech pleitte hij voor de noodzaak om hogere tarieven op te leggen voor deze importproducten. "Sinds 2010 nemen de barrières (tarieven) echter steeds meer af", gaf hij aan.

Tijdens het evenement benadrukten Baggoe en Cáceres beiden het belang van het bekendheid geven aan het UPR-logo, dat door de EU is gecreëerd om het concurrentievermogen van deze regio's te vergroten.

 

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven