National University of Singapore

Instrument om ethyleen te meten tijdens oogst en bewaring

Ethyleen is een plantenhormoon dat diverse biologische processen aanstuurt. Het wordt in verband gebracht met het rijpingsproces van verschillende fruitsoorten, zoals appelen en peren. Door meer inzicht te krijgen in de ethyleenafgifte tijdens het rijpingsproces kan de bewaring en het transport van fruit verbeterd worden.  

Een onderzoeksteam leiding van Huang Dejian, van de National University of Singapore, ontwikkelde fluorescerende sondes waarmee de aanwezigheid van ethyleengas snel kan worden gemeten via een eenvoudige fluorescentiemicroscoop. 

De sondes zijn vervaardigd van een soort overgangsmetaal dat bekend staat als Gubbs' katalysator waarmee ethyleen tot op 0,9 ppm nauwkeurig kan worden gedetecteerd. Uit testen is gebleken dat de sonde ook doeltreffend is wanneer er andere gassen vrijkomen. Het instrument is te gebruiken om de ethyleenvorming gedurende de rijping te meten om zo de rijpheid van het fruit tijdens de oogst en bewaring te bepalen. 

Zoals uitgelegd wordt op science.nus.edu.sg bevat de sonde fluorescerende moleculen die geactiveerd worden wanneer zij blootgesteld worden aan ethyleengas. De kleurintensiteit neemt toe naarmate er meer ethyleengas wordt gedetecteerd. Het onderzoeksteam heeft de sonde gebruikt om de ethyleenafgifte van vier fruitsoorten te meten (passiefruit, avocado, bananen en appelen) en stelde vast dat de afgiftesnelheid van ethyleengas lineair toenam met de bewaarduur. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven