Onderzoekers raden spinazie en paprika aan

Voeding cruciaal bij ziekte van Alzheimer

Volgens een nieuw onderzoek kan een volwaardige voeding, die rijk is aan kleurrijke groenten, fruit en vis de kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer verlagen. 

Het twee jaar durende onderzoek van het Nutrition Research Centre Ireland (NRCI) was gericht op de rol van voeding op de cognitie en de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. 

Het onderzoek wees uit dat voedingstoffen die veel voorkomen in een Mediterrane voedingspatroon oxidatieve schade en ontstekingen in de hersenen tegengaan. Dit houdt in dat ze dus mogelijk het geheugen beschermen en de kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer verkleinen. 

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die lijden aan cognitieve aandoeningen er ongezondere eetgewoonten op nahielden dan gezonde leeftijdsgenoten. Er was met name sprake van een tekort aan zowel carotenoïden als omega 3-vetzuren. Hieruit kan worden geconcludeerd dat aanpassing van het voedingspatroon gunstig kan zijn voor mensen die lijden aan een milde cognitieve stoornis of bij wie het beginstadium van Alzheimer is vastgesteld. Carotenoïden en omega 3-vetzuren zijn aanwezig in het hersenweefsel en spelen waarschijnlijk een grote rol in het behoud van de cognitieve vermogens en het verminderen van de schade door oxidatieve stress en neuroinflammatoire processen bij ouderen.

Professor Nolan: "Pogingen om het risico op dementie te verlagen door middel van voeding en suppletie is met name relevant nu onze bevolking steeds ouder wordt. Op individueel niveau zijn voeding en beweging twee krachtige middelen om de gezondheid van de hersenen bij het ouder worden te beschermen. Het eten van plantaardige producten, olijfolie en vis en het drastisch verminderen van de consumptie van verzadigde vetten, vlees en gevogelte wordt dan ook aanbevolen. Hoe kleurrijker de voeding hoe beter. Kies dus bijvoorbeeld voor groenten als spinazie en paprika en probeer zo gevarieerd mogelijk te eten."

 

Bron: waterfordlive.ie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven