Niet bewezen dat biologische voedingsmiddelen gezonder zijn dan conventionele

Het Nutrimedia project, van het Observatorium van Wetenschappelijke Communicatie (OCC) van de Pompeu Fabra Universiteit (Barcelona), heeft geconcludeerd dat het "onzeker" is of biologische levensmiddelen gezonder zijn dan conventionele producten en of ze het risico op kanker verminderen.

Het Cochrane Ibero-Amerikaans Centrum en de Spaanse Stichting voor Wetenschap en Technologie (FECYT) werkten mee aan het onderzoek in kwestie. De studie toonde aan dat, hoewel sommige biologische levensmiddelen betere voedingseigenschappen hebben, de verschillen "klein zijn voor bevolkingsgroepen die een gezond eetpatroon hebben". De OCC stelde in een verklaring dat de weinige studies die het effect van biologisch voedsel op de gezondheid hebben onderzocht, observationeel van aard zijn, waardoor ze "belangrijke methodologische beperkingen hebben, die het vertrouwen in de resultaten aantasten".

Het Nutrimedia project analyseert op wetenschappelijke wijze de mate van betrouwbaarheid van berichten over voeding en gezondheid en biedt hulpmiddelen voor het interpreteren van onderzoeksresultaten. Pablo Alonso Coello, auteur van het rapport en onderzoeker aan het Cochrane Ibero-Amerikaans Centrum, legt uit dat het gebrek aan vertrouwen in de resultaten van de onderzoeken op dit gebied ook komt doordat het "moeilijk is om te weten of het waargenomen effect het gevolg is van een gezondere levensstijl van de bevolkingsgroep die biologische producten consumeert". Waar de gunstige gevolgen van het eten van groenten en fruit goed gedocumenteerd zijn, is op dit moment nog niet te zeggen of de biologische variant van deze voedingsmiddelen aanvullende voordelen biedt.

Biologische producten zijn 'in de mode'. Ondanks dat ze duurder zijn is de consumptie van biologische voedingsmiddelen toegenomen in de afgelopen jaren. Volgens een enquête van het Spaanse Ministerie van Landbouw in 2017 zijn gezondheid en het verminderen van de blootstelling aan bestrijdingsmiddelen en synthetische meststoffen de belangrijkste redenen om het eten van conventionele voedingsmiddelen te vermijden. Andere redenen, die genoemd worden, zijn het promoten van de handel in lokale producten en de lagere milieu-impact van biologische landbouw. Volgens een rapport van 2016 van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is het risico van blootstelling aan bestrijdingsmiddelen via voedsel echter laag voor Europeanen, zowel op de korte als op de lange termijn.

Bron: EFE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven