Consument betaalt 8% meer dan in het vorige seizoen

Spaanse telersprijzen citrus liggen onder teeltkosten

De Valenciaanse telerscoöperatie AVA-ASAJA heeft de Spaanse overheden verzocht een onderzoekscommissie op te zetten om de verschillen in de winstmarges in de verschillende schakels van de waardeketen van sinaasappelen en mandarijnen op te helderen. De bewering dat iedereen behalve de teler profiteert, is in het huidige citrusseizoen onweerlegbaar onderbouwd op basis van officiële gegevens. Een rapport van AVA-ASAJA, gebaseerd op cijfers van het Observatorium van Voedselprijzen van het Spaanse ministerie van Landbouw, onthult dat de telersprijzen van sinaasappelen en clementines tussen september en december gemiddeld met respectievelijk 20 en 23% daalden ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ondertussen namen de prijzen die door de consument voor deze producten betaald werden toe met respectievelijk 6 en 8%.

In een van de meest rampzalige seizoenen in de geschiedenis van de citrusteelt daalden de prijzen die telers voor hun producten ontvingen in slechts een jaar tijd van €0,23 tot €0,18 per kilo in het geval van sinaasappelen en van €0,31 tot €0,24 per kilo in het geval van clementines. In beide gevallen betekent de daling dat de prijzen onder de teeltkosten zijn uitgekomen. Op de groothandelsmarkten werd hetzelfde fruit afgezet voor €0,84 per kilo in het geval van sinaasappelen (6% minder dan een jaar geleden) en €0,88 per kilo in het geval van clementines (5% minder).

Deze dalende trend verandert echter radicaal wanneer het gaat om de verkoop van het fruit aan de consument. De prijzen op de plaats van bestemming vormden niet alleen geen weerspiegeling van deze waardevermindering, maar zijn zelfs gestegen in het afgelopen jaar, van €1,70 tot €1,80 per kilo in het geval van sinaasappelen, en van €2,21 tot €2,38 per kilo in het geval van clementines. Deze paradoxale prijsontwikkeling in de waardeketen betekent een enorm verschil tussen de prijs die de teler ontvangt en de prijs die de consument betaalt: in het geval van sinaasappelen bedraagt deze prijsstijging 1.000% en in het geval van clementines 991%.

Het onderzoek van AVA-ASAJA toont ook aan dat dit geen eenmalig probleem is, maar dat de situatie erger geworden is in de afgelopen tien jaar. In de periode 2009-2018 daalde de gemiddelde prijs die telers voor sinaasappelen ontvingen met 8% en die voor clementines met 17%. Ondertussen stegen de consumentenprijzen voor sinaasappelen met 17%, en die voor clementines met 25%.

Bron: esdiario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven