Valenciaanse citrustelers demonstreren opnieuw

Onder het motto "Voor de verdediging van onze citrusteelt", gingen zo'n vierduizend telers zondagochtend de straat op in het centrum van Valencia. Tijdens deze demonstratie uitten ze hun onbehagen over de crisis die de sector doormaakt en drongen ze opnieuw aan op doeltreffende besluiten die een oplossing kunnen bieden voor de problemen.

Verdragen van de EU met derde landen veroorzaken een situatie van oneerlijke concurrentie met een groeiende aanvoer van goedkoop citrus op de Europese markten. Dit fruit verdringt de Valenciaanse citrus voor een groot deel en veroorzaakt de huidige rampzalige situatie in de sector, die ten grond ligt aan de protesten. De telers eisen compensaties en een opschorting van de import.

De algemene overtuiging is dat de politiek de belangen van de sinaasappelsector en de Valenciaanse landbouw als geheel veronachtzaamt. Daarom wordt dringend opgeroepen tot een verandering van houding van de volksvertegenwoordigers, met name van de Spaanse EU-parlementariërs.

In het manifest dat aan het einde van de demonstratie werd voorgelezen en waarvoor op dit moment handtekeningen worden verzameld om het aan de hoogste autoriteiten van Spanje en de EU voor te leggen, worden de tien belangrijkste eisen van de sector genoemd:

- Directe steun voor kleinschalige citrustelers die negatieve gevolgen hebben ondervonden in dit seizoen en verliezen hebben geleden. 

- Herziening van en onderhandelingen over de door de EU ondertekende overeenkomsten met derde landen met betrekking tot concessies die gunstig zijn voor de import van citrus. Toepassing van de vrijwaringsclausule.

- Absolute garantie voor de gezondheid van Europeanen in relatie tot de uit derde landen geïmporteerde citrus.

- Duidelijke etikettering voor de Europese consumenten op de uit derde landen geïmporteerde producten, die informatie bieden over de toegepaste fytosanitaire producten die verboden zijn in de EU.

- Absolute milieugarantie, met maximale zorgvuldigheid en controles op de citrusimport vanuit derde landen, met een gemeenschappelijk, uniform en onafhankelijk inspectieregister voor alle plaatsen waar citrus de EU binnenkomt. Aanstelling van Europese inspecteurs op de plaatsen van herkomst van de importcitrus, om de verzending van product met plagen of ziektes te voorkomen.

- Wederkerigheid. Voor alle landen gelden dezelfde eisen als voor de EU-producten met betrekking tot fytosanitaire- en voedselveiligheidskwesties en arbeids-, handels- en milieuverplichtingen.

- Verplichte koudebehandeling voor alle import vanuit derde landen met quarantaineziekten of -plagen.

- Naleving van de wet ter verbetering van de agrovoedingsketen door de rechten van telers met betrekking tot de afzet te waarborgen. Verbod op afzet met verlies in de gehele EU.

- Controles op de juiste etikettering van citrus in winkels in Spanje ter voorkoming van fraude.

- Omdat er aan geen van bovenstaande voorwaarden is voldaan: compenserende maatregelen voor de Spaanse citrustelers en de opschorting van de import zolang de handelsovereenkomsten niet herzien zijn en er geen absolute garanties worden gegeven.

 

Bron: lasprovincias.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven