Raming mango-export Peru -16,67%

Twee weken voor het einde van het Peruaanse mangoseizoen is de verwachting dat de totale verzendingen van dit fruit een omvang van 170.000 ton zullen bereiken. Dit zou een daling van 16,67% betekenen ten opzichte van de 204.000 ton die in het vorige seizoen verzonden werd.

Dat liet de algemeen directeur van de Associatie van Telers en Exporteurs van Peruaanse Mango (APEM), Juan Carlos Rivera Ortega, weten. Hij stelde dat Peru aan het einde van week 12 (24 maart) 164.000 ton had geëxporteerd. In dezelfde week van vorig jaar was dat 186.000 ton.

Rivera zei dat Europa nog steeds de belangrijkste bestemmingsmarkt is voor de verse Peruaanse mango. 76% van het totaal was bestemd voor deze markt. Daarna volgde de VS, met 27%, en andere bestemmingen (Chili, Korea, Nieuw-Zeeland, Canada) met 7%. Hij voegde toe dat 95% van de verzonden mango van de variëteit Kent was.

Rivera refereerde ook aan het werk dat APEM verricht in de verbetering van de kwaliteit en efficiëntie in de mangoteelt. Hiertoe heeft de Associatie een handleiding voor goede teeltpraktijken gepubliceerd, evenals een kleurentabel om de fysiologische periode van het fruit te herkennen. Ook hebben ze een eerste reeks workshops op het platteland gegeven over snoeien, voeding en plagen, gericht op kleinschalige mangotelers.

De directeur van APEM zei dat het doel is om de efficiëntie in de teelt van het fruit te verbeteren. Momenteel ligt het gemiddelde rendement voor mango op 8 ton per hectare, terwijl een perceel dat is uitgerust met moderne technologie een opbrengst van 25 ton per hectare kan bereiken. Het idee is daarom om de productiviteit toe te laten nemen en ten minste 12 ton per hectare te bereiken.

Verzendingen naar China

Daarnaast besteedt de associatie ook aandacht aan handelskwesties. In het kader hiervan zal APEM deelnemen aan de China Fruit Logistica beurs, die van 29 tot 31 mei plaats zal vinden in Shanghái. Het doel is om de mango-export naar China te reactiveren.

"Er zijn enorme inspanningen geleverd om toegang te krijgen tot de Chinese markt. Er werd vervolgens wel wat geëxporteerd, maar inmiddels zijn de verzendingen naar deze markt afgenomen. De uitdaging is om regelmatige verzendingen per vliegtuig te realiseren (de reistijd per schip bedraagt 40 dagen). Daarom zoeken we naar een vrachtbedrijf dat het fruit rechtstreeks verstuurt om te proberen een dergelijke operatie op te zetten", aldus Rivera.

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven