Aanbod Marokkaanse tomaten baart Europese telers zorgen

Nederland is de belangrijkste leverancier van tomaten voor Italië met meer dan 114.000 ton. De belangrijkste bestemming voor export van Italië is Duitsland met meer dan 61.000 ton (gegevens uit 2018). Wat de prognoses voor de middellange termijn betreft, wordt geschat dat de import van tomaten in de EU jaarlijks met 0,4 procent zou toenemen. In dit scenario is Marokko het land dat 72% van de totale invoer voor zijn rekening neemt (zie onderstaand).

Dit zijn een aantal van de gegevens die naar voren kwamen tijdens de bijeenkomst van de contactgroep voor tomaten, waar de Spaanse, Italiaanse en Franse delegaties met elkaar in gesprek gingen. De bijeenkomst vond plaats in Ragusa op 4 en 5 april 2019 en was geïnitieerd door Carmelo Firrincieli van telersorganisatie OP Valleverde en het Ministerie van landbouw, vertegenwoordigd door Roberto Cherubini.

Video-interview met Roberto Cherubini

Massimo Pavan: "Tomaten uit Marokko zijn een probleem in de winter omdat ze onze prijzen drukken, maar er is iets aan het veranderen en het lijkt erop dat ze minder tomaten telen in het voordeel van zachtfruit. Tegelijkertijd zijn er meer kassen in Noord-Italië, Duitsland en verschillende Oost-Europese landen, wat betekent dat we de komende jaren steeds minder zullen exporteren, omdat consumenten de voorkeur geven aan lokaal geteelde tomaten."

Vincenzo Falconi, directeur van Italia Ortofrutta, presenteerde de gegevens over het seizoen van 2018/19. In 2017 werden de tomaten verbouwd op ongeveer 25.000 hectare (kassen en in de volle grond). Sicilië is goed voor 45% van het binnenlands totaal (zie onderstaand).

Luis Martin van Fepex, de Spaanse federatie van telers en exporteurs, sprak over de situatie in Spanje samen met Antonio Flores en Irene Costa Landera van de Spaanse ambassade in Italië.

In 2018 werden er in Spanje 1,6 mln ton wintergroenten geteeld tegen 600.000 ton zomergewassen. In de afgelopen vier jaar is de teelt van ronde tomaten gedaald ten gunste van kleinere. De wintertomatenteelt beslaat 14.000 hectare in totaal, terwijl de zomertomaten 8500 ha beslaan. De export daalt vanaf oktober naarmate de tomaten uit Marokko op de markt komen.

Een foto met de aanwezigen van de drie delegaties

Laurent Bergè van AOP Tomates en Cocomber de France besprak di situatie op de Franse markt. Hij meldde dat er 950.000 ton tomaten wordt verbruikt en 550.000 ton wordt geteeld.

Hij zei dat: "50% van de Franse productie bestaat uit ronde tomaten, terwijl de rest bestaat uit cherrytomaten en andere speciale tomaten rassen. Franse gewassen beslaan een ongedefinieerd gebied, maar groeien elk jaar met 2-3% en 98% daarvan bevindt zich in kassen. Sinds ongeveer 2 jaar zijn er steeds meer telers uit België en Nederland in ons land voor de teelt van wintertomaten. De zorg is dat de tomaten die in die landen worden geteeld, worden geassimileerd met de Franse tomaten. Verschillende gevallen zijn gevonden en hier zijn boetes voor uitgedeeld."


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven