CPJ Erasmus & Seun, paprika- en citrustelers

Zuid-Afrika: grapefruitoogst gaat van start in kurkdroog Letsitele

CPJ Erasmus & Seun is gespecialiseerd in de teelt van citrus en paprika's. De eerste categorie is met name voor de export bestemd en de tweede  uitsluitend voor de binnenlandse markt. Het paprikaseizoen duurt zo'n zeven maanden: van mei tot december. De eerste Navels voor de lokale markt zijn al geplukt. 

Citroenen en avocado's maken het plaatje compleet. Volgend jaar zal het bedrijf ook starten met de export van citroenen maar dit leidt de teler niet af van de producten waar de Letsitele Valley beroemd om is: paprika's, grapefruit en sinaasappelen (late Valencia's). 

Vorige week werd de eerste grapefruit verpakt in Letsitele Valley. Op de lokale markt zijn de prijzen de voorbije twee weken zeer competitief en dat terwijl de aanvoer van grapefruit nog vrij laag is. De prijzen zijn zelfs hoger dan die voor de export," vertelt Gerrit Theron, marketingmanager bij CPJ Erasmus & Seun. 

CPJ Pride grapefruit (foto's CPJ Erasmus & Seun)

Het bedrijf heeft haar Star Ruby grapefruit al naar het Verre Oosten en Canada verladen maar vermijdt Europa en Rusland zo vroeg in het seizoen. Het fruit zal haar bestemming naar verwachting in week 18 bereiken. Normaal gesproken exporteert het bedrijf ook redelijke hoeveelheden naar Japan en Zuid-Korea maar de schil van de vroege grapefruit is niet goed bestand tegen de koude sterilisatiebehandeling die deze markten eisen.  

Betere maten
"De oogst is groot en de maten zien er, afhankelijk van de regio, beter uit dan vorig jaar. In Hoedspruit zijn de maten aan de grote kant, terwijl die in Letsitele nogal variëren," merkt Gerrit op. 

Vorig jaar werd het Zuid-Afrikaanse grapefruitseizoen gekenmerkt door een overvloed aan kleine maten, wat leidde tot een overaanbod op de Europese markt. Lokale sapfabrikanten hadden misschien de druk wat van de ketel kunnen halen, denkt Gerrit, omdat ze soms betere prijzen betaalden dan die voor klasse twee exportfruit. 

Het is nog altijd extreem droog in Letsitele en dat is zorgelijk. Het Tzaneen stuwmeer is voor slechts 17% gevuld (FreshPlaza schreef al eerder over de gevolgen van het lage waterpeil van de Tzaneen Dam voor Letsitele). Hierdoor gaan citrus- en groententelers met een zeer kleine waterbuffer de droge winterperiode in.

"De waterschaarste heeft invloed op alles," vervolgt Gerrit. Hij verwacht dan ook dat de vroege Navels niet de kwaliteit van vorig jaar zullen halen vanwege de aanhoudende droge omstandigheden. "Ons regenseizoen is nagenoeg voorbij en in maart hebben we nauwelijks neerslag gehad. De regen die er viel was onvoldoende om de dam aan te vullen."

Vollegrond paprikateelt in Letsitele

Paprika's gedijden goed in de hitte
De veelbesproken hittegolf van vorig jaar oktober was weliswaar ongunstig voor de citrusteelt maar een zegen voor de paprikateelt. In deze periode gaven onze paprikaplanten vruchten als nooit tevoren."

Het bedrijf teelt haar paprika's zowel in de vollegrond als op water, onder netten, waardoor de temperatuur lager blijft en de kleuring niet te snel verloopt.

Paprikateelt op water onder netten

CPJ Pride

Het bedrijf vermarkt haar citrus via Alliance Fruit en Lona Citrus maar sinds vorig jaar werkt Gerrit aan het opzetten van een eigen rechtstreeks marketingkanaal. Dit is een hele klus, geeft hij toe, maar het eerste jaar is vrij goed verlopen. 

"Misschien dat we over een paar jaar beginnen met het afnemen van fruit van andere telers maar nu is alles nog nieuw voor ons en de aantallen die wij zelf vermarkten, zijn nog niet zo groot."

De groentenverpakkingslijn 

Voor meer informatie:
Gerrit Theron
CPJ Erasmus & Seun
Tel: +27 15 004 0427
Email: gerrit@cpjerasmus.co.za
https://www.facebook.com/pages/category/Agricultural-Cooperative/CPJ-Erasmus-seun-Boerdery-1704204196461824/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven