Tjeerd Hoekstra, Total Produce:

"Goede Zuid-Afrikaanse citrusoogst verwacht ondanks lager volume dan vorig jaar"

Tholen - Het Zuid-Afrikaanse en Zimbabwaanse citrusseizoen staat op punt van beginnen. "De meeste telers wilden vandaag of afgelopen weekend starten, maar door regen is de pluk wat vertraagd. Maar als het droog blijft, zal men deze week gaan plukken en inpakken, waarna volgende week de eerste boot met een redelijk volume zal vertrekken", verwacht commercieel manager Tjeerd Hoekstra van Total Produce uit Rotterdam.

Oogst in lijn met 2017
"Zuid-Afrika verwacht zowel voor de Valencia-sinaasappelen als grapefruit een goede oogst. Afgezet tegen verleden jaar zal de oogst weliswaar lager uitvallen, maar toen was er ook wel sprake van een uitzonderlijk grote oogst. Dit jaar wordt een oogst verwacht die in lijn is met 2017 of zelfs nog wat hoger zal uitvallen", constateert Tjeerd. "Verleden jaar is het een bizar jaar geweest met veel kilo's en kleine maten, vooral bij grapefruit. Dit jaar verwacht men dat het volume voornamelijk in de maten 40-45 zal zitten."

"Uitzondering op de goede oogst vormen de Navels in de Sunday River Valley (Oostkaap). Deze teelt krijgt men niet rendabel en het areaal loopt terug. Het volume categorie 2 van deze bomen is behoorlijk groot. Veel van deze Navel-bomen worden daarom uit de grond getrokken en ingewisseld voor andere variëteiten", vertelt de importeur. "In Zuid-Afrika plant men nog steeds citroenen en Valencia-types aan. De hausse in de aanplant van Nadorcott-mandarijnen is inmiddels over het hoogtepunt heen.

Lege grapefruitmarkt
Qua afzet voorziet Tjeerd een redelijk start van het seizoen. "De grapefruit komt sowieso aan op een relatief lege markt. Het Turkse seizoen loopt momenteel af en het volume op de markt bestaat voornamelijk uit heel dik fruit. Ook het Marokkaanse aanbod is beperkt, dus het eerste grapefruit zal op een goede markt komen. Wel hoop ik dat we op een realistisch  prijsniveau zullen starten en niet zoals vorig jaar van start gaan op een te hoog niveau, want dan gaat de hele markt op slot. Wanneer er met een realistischer prijs wordt gestart, hebben we een betere doorloop en worden er niet teveel voorraden opgebouwd."

"Het is te vroeg om vooruit te blikken op de sinaasappelafzet. Wat je wel ziet, is dat Egypte een steeds grotere positie in deze markt inneemt. Dat kan gezien de verwachte uitbreiding wel zorgwekkend zijn voor Zuid-Afrika, zeker als men de houdbaarheid nog weet te verlengen. Momenteel worden de Egyptische sinaasappelen voor ontzettend lage prijzen in de markt verkocht", vertelt Tjeerd. "De false codling moth (FCM) en citrus black spot (CBS) blijven, zeker na de regen die er de afgelopen weken in het noorden is gevallen, een aandachtspunt. Gelukkig heeft Zuid-Afrika met betrekking tot CBS zeer goed gepresteerd met slechts enkele intercepties."

Vaste prijzen elders
Daarbij heeft de Europese markt voor de Zuid-Afrikaanse exporteurs niet altijd de eerste prioriteit meer. "Iedereen is naarstig op zoek om mee te doen in andere markten, waar naar zeggen vaste prijzen worden betaald. Hierdoor is het volume voor Europa de laatste jaren  afgenomen. Helaas zie je tegelijkertijd, bijvoorbeeld met de laatste Valencia's, dat als andere markten vol zitten, men wel Europa nodig heeft om het volume kwijt te raken. Dan gaat het exportvolume wel omhoog, maar dat is niet altijd een kwalitatieve verhoging. Al met al kun je wel stellen dat voor importeurs het zaken doen met Zuid-Afrika wel aan het veranderen is", besluit Tjeerd.

Voor meer informatie:
Tjeerd Hoekstra
Total Produce BV
Tel: +31 10 244 84 14
thoekstra@totalproduce.nl
www.totalproduce.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven