Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Colruyt Group verkort ketens veehouders, voorbode voor AGF?

Door zijn samenwerking met 3 producenten organisaties van veehouders neemt Colruyt Group opnieuw een initiatief dat zijn toeleveringsketens korter moet maken. De producentenorganisaties Vlaams Hoeverund, En direct de mon élevage en Les Saveurs d’Ardenne werken samen met familiebedrijven die elke week een bepaald aantal dieren zullen leveren aan Colruyt Group. "Door deze innovatieve partnerschappen willen we meer transparantie in de sector brengen, op de kwaliteit en de duurzaamheid van de producten werken en van elkaar leren. Als laatste schakel in de keten wil Colruyt Group ervoor zorgen dat de afstand tussen consument en teler kleiner wordt", aldus de Colruyt Group.

Korte keten
Colruyt Group zet nu een nieuwe stap in het verkorten van zijn ketens door een rechtstreekse samenwerking tot stand te brengen met een aantal veehouders die zich verenigd hebben in producentenorganisaties. Zij worden bevoorrechte leveranciers van Colruyt Group voor een deel van hun productie. Bij deze samenwerking worden het vervoeren, het slachten en het versnijden uitgevoerd door gespecialiseerde dienstverleners. Zo behoudt elk bedrijf zijn eigen werkwijze.

Stefan Goethaert, Algemeen Directeur van Colruyt Group Fine Food: "Vroegere problemen hebben ons altijd aangezet om naar nieuwe oplossingen te zoeken. We hebben lang nagedacht over een systeem dat de prijsbepalingen transparanter maakt. Daarom zijn we naar de veehouders gestapt via hun producentenorganisaties. Door deze innovatieve partnerschappen kunnen we hun onmiskenbare knowhow herwaarderen, de onafhankelijkheid van deze familiebedrijven vergroten en letterlijk een link leggen met consumenten. Deze drie samenwerkingen zijn ook een uitstekende leeromgeving zowel voor producenten als voor ons met de bedoeling om samen de transparantie in de toeleveringsketen te vergroten. We zijn ervan overtuigd dat een dergelijk initiatief een radicale verandering zal inhouden in het voordeel van de rundveehouders."

Drie coöperaties van rundveehouders
In dit stadium werkt Colruyt Group samen met 3 producentenorganisaties: Vlaamse veehouders die zich verenigd hebben in Vlaams Hoeverund, en Waalse kwekers die deel uitmaken van En direct de mon élevage en Les Saveurs d’Ardenne.

De 3 partners hebben een overeenkomst met Colruyt Group voor een bepaald aantal dieren die voldoen aan de kwaliteitsvoorwaarden zoals die zijn vastgelegd in het lastenboek. Deze overeenkomst bevat verschillende criteria voor het optimaliseren van de samenwerking die door iedereen als een win-win wordt beschouwd. "Enerzijds organiseren de producentenorganisaties een productieplanning om een constante levering van de vereiste kwaliteit op het juiste moment te garanderen", legt Stefan Goethaert uit. "Anderzijds garandeert Colruyt Group de aankoop van een minimum aantal dieren, een transparantie in de facturering en een stevige onderhandelingspositie bij de verschillende dienstverleners om de keten rendabeler te maken."

Daardoor krijgen de veehouders een betere prijs en is er een betere afstemming tussen vraag en aanbod op het vlak van kwantiteit, kwaliteit en duurzaamheid. Laurent Otjacques, veehouder in de organisatie En direct de mon élevage: "Voor ons is dit een sterk signaal van Colruyt Group. Door deze samenwerking kunnen wij uit een gesloten systeem stappen en krijgen we meer controle over onze productie en kunnen we de vruchten van ons werk plukken."

"Naast schaalvoordelen stelt het werken in een coöperatie ons ook in staat om de kwaliteit van onze producten te verbeteren en onze kennis uit te wisselen", zegt Thierry Dufey, van de jonge organisatie Les Saveurs d’Ardenne.

Michiel Deroo, van Vlaams Hoeverund, waardeert ook een nauwere relatie met de consument: "Door rechtstreeks met Colruyt Group te werken, komen we dichter bij de eindklant. We zullen nog beter aan de verwachtingen kunnen voldoen en de klanten beter kunnen informeren over alle initiatieven die zijn genomen voor betere producten."

Initiatieven in de landbouw
In het verleden heeft Colruyt Group al tal van initiatieven genomen om de Belgische landbouwsector te ondersteunen, bijvoorbeeld op crisismomenten (varkensvlees, melk) of voor de ontwikkeling van ketens voor bioproducten. Altijd met een voorkeur voor lokale en innovatieve ketens.

Colruyt Group wil kiezen voor slimme samenwerkingen, een permanente dialoog aangaan met haar leveranciers en verantwoordelijkheid nemen voor de duurzaamheid van haar producten en toeleveringsketens. "Wij zijn de laatste schakel in de keten, net voor het bord van de consument", besluit Stefan Goethaert. "Deze bevoorrechte positie stelt ons in staat om de verwachtingen van onze klanten te kennen. Daardoor kunnen we een belangrijke rol spelen in de duurzaamheid van de ketens. Onze recente initiatieven in de landbouwsector bewijzen dat we deze rol volledig willen opnemen."

Bron: Colruyt Group

Publicatiedatum: