Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Concentratie hardfruitaanbod om antwoord te bieden op toenemende concurrentie"

Belgische Fruitveiling (BFV) treedt toe tot LAVA

De Belgische Fruitveiling (BFV) treedt toe tot de Logistieke en Administratieve Veiling Associatie (LAVA), een door Europa erkende Unie van Producentenorganisaties (UPO). Dit is een belangrijke stap in de versterking van de positie van de fruitteler in het handelskanaal. Door de toetreding van BFV tot deze UPO, waar onder andere ook BelOrta deel van uitmaakt, zal het immers mogelijk worden om het aanbod van hardfruit meer te concentreren en op die manier een antwoord te bieden op de steeds toenemende concurrentie op de markt en de concentratie van de afnemers. "Dit is zonder meer een grote stap vooruit omdat wij blijven geloven in de meerwaarde van het collectief benaderen van de markt. De Europese fruitmarkt wordt dit jaar geconfronteerd met een uitzonderlijk overaanbod van hardfruit maar ook in de toekomst zullen wij worden geconfronteerd met een enorme concurrentie op de Europese en wereldmarkt", zeggen veilingdirecteuren Philippe Appeltans en Filip Lowette van respectievelijk BelOrta en BFV in een statement.

"Daarenboven creƫert deze toetreding ook de mogelijkheid om beter werk te maken van het garanderen van de kwaliteit van ons hardfruit. De toetreding van BFV tot LAVA maakt het immers mogelijk dat de kwaliteitscontrolediensten van BelOrta en BFV (samen met de andere LAVA-leden) een uniform kwaliteitssysteem verder kunnen uitbouwen en onderling controles kunnen gaan uitvoeren. Op die manier komt er een duidelijk systeem met strak kwaliteitsbeleid voor de coƶperatief georganiseerde sector waarbij iedereen kan aansluiten. Aanvullend zal er periodiek overlegd worden met de keurders van de belangrijkste handelaars en exporteurs, zodat deze kwaliteitsbenadering zo breed mogelijk gedragen kan worden. Dit sluit naadloos aan bij een van de werven uit het actieplan Fruit waar de afgelopen jaren op diverse vlakken door de betrokken veilingen (via het VBT) aan meegewerkt werd."

"BelOrta en BFV zijn zich ten volle bewust van de crisissituatie in de fruitteelt en blijven daarom verder Europese middelen die voorzien worden in het kader van de GMO (Gemeenschappelijke Marktordening), zoals Europa het voorschrijft, in te zetten voor een betere regulering van de markt en ten dienste van de aangesloten telers (hagelverzekering, producentgerichte acties, ... ). Daarenboven wordt dit geld ook gebruikt voor de innovatie, onderzoek en ontwikkeling van de fruitteelt waardoor we onze concurrentiepositie terug kunnen verstevigen. Crisissen zijn uitdagingen. BelOrta en BFV willen deze uitdaging niet uit de weg gaan en kiezen voor een duidelijke collectieve aanpak om door middel van een doordachte benadering van de markt en een betere kwaliteitshandhaving de positie van de producent in de keten te verstevigen", melden de veilingdirecteuren

Publicatiedatum: