Ibériko tomaat

Tomatenteelt met brak water geeft betere smaak en aroma

De Ibériko tomaat is een unieke en speciale tomaat, die is verkregen door middel van de selectie van verschillende inheemse smaakvolle rassen. De tomaat wordt geteeld door Huertaiberika, een klein familiebedrijf uit La Vega de Almería (Spanje), waar men zich al levenslang bezighoudt met de teelt van dit gewas. Op dit moment wordt het land bewerkt door de derde generatie telers.

Huertaiberika beschikt over twee teeltbedrijven. De ene bevindt zich in La Vega de la Cañada, op slechts 40 meter van de zeekust, de andere bevindt zich op een bevoorrechte locatie, namelijk in het Nationaal Park Cabo de Gata-Níjar. De Ibériko tomaat wordt op ambachtelijke wijze geteeld, "gebruikmakend van zeer zout water, zoals in het verleden ook gedaan werd. Dit leidt tot lagere opbrengsten, maar tegelijkertijd verkrijgen we een betere smaak en aroma", leggen ze uit vanuit het bedrijf.

Daarnaast maken ze gebruik van natuurlijke teelttechnieken, zoals geïntegreerde gewasbescherming en bestuiving door middel van het uitzetten van hommels. De oogst begint in november en eindigt in mei. Tussen december en november is het product op zijn best, met een intens aroma, een zeer stevige textuur en een sensationeel uiterlijk, maar bovenal met een zoete smaak. De Ibériko kan dan wel de 10º brix bereiken, waar andere tomatenvariëteiten normaal gesproken een brix-waarde van 4 tot 6º hebben.

In 2012 won de variëteit de Prijs voor de Beste Smaaktomaat van het jaar. Hiermee trok de Ibériko "de aandacht van enkele van de meest prestigieuze restaurants van ons land en een beroemde chef-kok met verschillende Michelinsterren, evenals die van delicatessen- en speciaalzaken", aldus de telers.

Bron: avozdealmeria.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven