Canapep

Costa Rica: Ananassector moet mogelijk 2.500 werknemers ontslaan

Een paar dagen geleden werd duidelijk dat een ananasbedrijf in Costa Rica problemen heeft om zijn medewerkers te betalen. Dit is echter niet het ergste wat er gebeurt in de sector.

Chaves  van de Nationale Kamer van Ananastelers en -Exporteurs (Canapep) liet weten dat ze dit jaar waarschijnlijk 2.500 werknemers zullen moeten ontslaan. Chaves zei dat het zorgwekkend is dat twee ananassen momenteel voor 1.000 costa ricaanse colon (1,47 euro) te koop zijn op de lokale markt.

Als de prijzen niet verbeteren, gaf hij aan, zal de sector geen andere optie hebben dan mensen te ontslaan. Het probleem is dat de kosten niet zijn verlaagd. Er worden juist eerder verhogingen aangekondigd, bijvoorbeeld in de tarieven van de rederijen.

"Als deze situatie aanhoudt, is het zeker dat we aan concurrentievermogen zullen verliezen. We weten dat we dit jaar geen 18 miljoen dozen zullen kunnen exporteren en verwachten 100 miljoen dollar (89 miljoen euro) minder aan inkomsten", aldus Chaves.

De Costa Ricaanse ananassector genereert zo'n 32.000 directe banen en waar Canapep zich zorgen om maakt, is dat de sector in sommige delen van het land de enige bron van werkgelegenheid is.

Andere factoren die bezorgdheid opleveren in de sector zijn volgens Chaves de goedkeuring van eurobonds, aangezien de sector daardoor nog minder concurrerender wordt, evenals het gebrek aan financiële steun voor de bestrijding van plagen.

Betalingsproblemen

De bedrijven ByJimenez, Valle del Tarso Los Chiles en Upula, die dezelfde eigenaar hebben en lid zijn van Canapep, hebben te maken met betalingsproblemen.

Op sociale media ging een video rond van een lokale klokkenluider, waaruit bleek dat de werknemers van Upula aankwamen bij het bedrijf en het gesloten aantroffen. 

Volgens Canapep zijn er zo'n 350 mensen werkzaam bij Upula. Het ministerie van Werk had geen nieuws over een sluiting, maar bevestigde wel dat het bedrijf betalingsproblemen heeft.

"Wat we weten, is dat er bij meerdere bedrijven sprake is van een achterstand in de betaling van lonen, maar er zijn geen ontslagen gevallen. Viceminister Ricardo Marín heeft al contact opgenomen met het bedrijf en de werkgever is bereid om de betalingen te doen. Het probleem werd veroorzaakt door de droogte in het gebied. Naar verwachting zal het bemiddelingsproces deze week van start gaan".

Bron: laprensalibre.cr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven