Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE-marktrapport week 13/2019

'Duitse Elstar, Jonagold en Boskoop blijven marktbepalend'

Duitse appelen bleven marktbepalend, vooral Elstar, Jonagold en Boskoop. Uit Italië kwamen voornamelijk Granny Smith en Golden Delicious. Frankrijk leverde hoofdzakelijk Granny Smith en Pink Lady. Hier en daar nam het aanbod aan Nederlandse en Belgische appelen op de markt toe, die alles bij elkaar een aanvullend karakter hadden. In Berlijn arriveerden Poolse ladingen, die tegen 0,65€ per kg goed werden afgenomen.



Vanuit overzee kwamen de eerste Gala appelen binnen. De Zuid-Afrikaanse appelen werden in München slechts beperkt afgenomen. Chileense Royal Gala appelen werden belangrijker in Hamburg. Men zette ze echter vaak direct af aan de retail. In z'n totaliteit verliep de handel constant en zonder bijzonder hoogtepunten. De kwaliteit van de Europese partijen liet meestal niets te wensen over, er was slechts heel zelden sprake van een zwakke conditie. Hierdoor hadden de retailers nauwelijks aanleiding om hun prijzen van week 12 aan te passen. Hier en daar werden Duitse Rubinette en Wellant appelen duurder. Als gevolg van een te grote beschikbaarheid en daaruit resulterende voorraden werden in München sommige variëteiten goedkoper.

Peren
Zuid-Afrika domineerde de handel. De prijzen bleven op het huidige niveau, aangezien vraag en aanbod voldoende met elkaar harmonieerden.

Druiven
De markt was met het overwegend Zuid-Afrikaanse aanbod en aanvullende Chileense en Indische ladingen voldoende gedekt. Importen uit Brazilië en Namibië kwamen slechts in geringe mate binnen.

Sinaasappelen
Ook al waren er alles bij elkaar nog grote hoeveelheden beschikbaar, de vraag was inmiddels zeer beperkt.

Citroenen
Spaanse Primofiori citroenen domineerden de markt. Een handel zonder hoogtepunten kenmerkte de week. De intensiteit van de belangstelling stemde overeen met het aanbod.

Bananen
Op sommige plaatsen kon een continue afname lichte prijsverlagingen niet voorkomen, omdat de beschikbaarheid groot was. Op andere plaatsen waren vraag en aanbod daarentegen wel zo in evenwicht dat de prijzen zonder problemen op het bestaande niveau bleven.

Bloemkool
Franse en Italiaanse leveringen domineerden de markt. Het koelere weer werkte zich af en toe uit op de afzet, die hierdoor toenam. De prijzen tendeerden echter niet perse omhoog.

Sla
IJsbergsla stamde uitsluitend uit Spanje. Op sommige plaatsen nam het aanbod af.

Komkommers
Terwijl de betekenis van de Nederlandse, Belgische, Duitse en Griekse partijen intensiveerde, werden de Spaanse partijen minder belangrijk. Aan de vraag kon men zonder moeite voldoen.

Tomaten
Met Nederland, Spanje, België und Italië was Europa nog steeds sterk bij de tomatenhandel betrokken. Het aanbod groeide over het algemeen en was groter dan de vraag. Als gevolg daarvan konden de distributeurs prijsverlagingen niet voorkomen.

Paprika's
Het aanbod aan Nederlandse en Belgische partijen breidde zich uit.  Tegelijkertijd nam de betekenis van het Spaanse aanbod merkbaar af.

Asperges
De markt was met Duitse en Griekse asperges van voldoende producten voorzien. Het seizoen was weliswaar nog maar net begonnen, maar desondanks was er al een aanzienlijke hoeveelheid beschikbaar.

Publicatiedatum: