Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Amerikaanse avocado-importeurs niet zeker van aanvoer na dreigement Trump

Nu de Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd de  grens tussen de Verenigde Staten en Mexico te sluiten als Mexico de migrantenstroom niet stopt, volgen Amerikaanse avocado-importeurs en -telers de ontwikkelingen op de voet.

Eerder deze week berichtte TheGuardian.com dat één teler bezorgd was dat de Verenigde Staten binnen drie weken zonder avocado's zou komen te zitten als de grens daadwerkelijk gesloten wordt. "Er is geen slechter moment denkbaar want vrijwel alle avocado's die momenteel op de markt zijn, komen uit Mexico. In Californië komt het seizoen op gang maar er wordt hier een kleine oogst verwacht," vertelt Steve Barnard van Mission Produce. 

Gevolgen niet te voorspellen 
“Mocht de grens sluiten, wat wij niet hopen, dan zal dit niet eerder vertoonde gevolgen voor de aanvoer van Mexicaanse avocado's hebben," legt Keith Slattery van Stonehill Produce uit. "Om deze reden is het moeilijk om in te schatten wat de gevolgen zijn zodra de bestaande voorraden, waar we drie weken mee vooruit kunnen, uitgeput zijn."

Foto: Stonehill Produce Inc. 

Anderen wijzen al snel op de mogelijkheden om elders avocado's in  te kopen. "Ik weet niet of de Verenigde Staten binnen drie weken zonder avocado's komt te zitten," meent Mark Hurtado van Harvest Dynamics. "Mexico is niet de enige leverancier. De Verenigde Staten heeft ook leveranciers in Peru, Colombia, Chili, Californië en Florida. Momenteel heeft Californië een hoge beschikbaarheid en is die in Michoacán in Mexico laag."

Aanvoer in gevaar? 
Volgens Andy Martin van A & A Organic Farms blijft het gissen hoe snel de voorraden opraken als de grens gesloten wordt. 

"Onze teler zegt dat de avocado's momenteel in hoger gelegen gebieden geoogst worden en dat is iets duurder. Telers proberen meer geld te verdienen omdat het plukken ook duurder is. We zien sterke prijzen op papier maar klanten geven aan minder te betalen. Het is dus moeilijk te zeggen hoe de markt er werkelijk voor staat," aldus Martin. 

Hij voegt eraan toe dat A & A haar laatste voorraden biologische avocado's heeft afgezet. 

Foto: OTC Produce LLC.

De avocadoprijzen zijn inderdaad gestegen. "Vandaag bedroeg de prijs €5,30/kg maar er zit een daling aan te komen. Ik verwacht dat de prijzen zullen stabiliseren rond de €3,10 tot €3,56/kg," aldus Jorge Mardones van OTC Produce. 

 

Voor meer informatie:
Keith Slattery 
Stonehill Produce Inc. 
Tel: +1 (949) 488-9613) 
slattery@stonehillproduce.com  
www.stonehillproduce.com

Mark Hurtado
Harvest Dynamics
Tel: +1 (520) 841-6743
mark@harvestdynamicsus.com 
http://www.harvestdynamicsus.com/

Andy Martin 
A & A Organic Farms Corp.
Tel: +1 (831) 768-0300 
andy@aaorganic.com  
www.aaorganic.com

Jorge Mardones 
OTC Produce LLC
Tel: +1 (956) 651-4501
jmardones@otcproduce.com 
http://www.otcproduce.com/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven