Chili: gebrek aan officiële controles op export naar EU

Een controle in Chili bracht aan het licht dat er geen officieel systeem is om de Europese eisen rond microbiologische besmetting in plantaardige voeding te verifiëren.

Wat de teelt betreft is er geen systeem dat mogelijke microbiologische risico's in AGF voor export naar de EU opspoort en er is weinig officiële verificatie van controles door verwerkers en exporteurs behalve in de framboossector. 

De risico's worden wel verminderd doordat verwerkers en exporteurs als derde partij gecertificeerd zijn volgens de internationale voedingsveiligheidseisen en geïnspecteerd worden via controles van EU importeurs. 

De uitgevoerde controle vond plaats in november 2018. Het team bezocht twee blauwe bessen- en frambozenteeltbedrijven, een oreganoteeltbedrijf en vier verwerkers voor de verpakkingssector en voor diepgevroren groenten en bessen.

Foodsafetynews.com citeerde gegevens uit 2017 van Eurostat: Chili was de zevende grootste exporteur van verse en diepgevroren fruit naar de EU met 620.000 ton. Bijna een derde van het Chileense fruit wordt naar de EU verladen.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven