Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mart van Uffelen teelt groene courgettes en courgette fleur:

“Je moet het echt van je voorjaarsteelt hebben, maar de prijzen vallen nog niet mee”

Tholen – April is de maand waarin het moet gebeuren, volgens groene courgetteteler Mart van Uffelen. Zeker voor de courgette fleur die hij sinds 2015 ook oogst. Op 20 januari werd er in de 1,2 hectare grote kas gepoot, waarna er vanaf half februari gestart kon worden oogsten. De prijzen vallen tot nu toe tegen. Voor de groene courgettes iets waaraan Mart de laatste jaren wel een beetje gewend is geraakt, maar vooral voor de courgette fleur valt het tegen. “Ik had op meer vraag gerekend.”

De eerste courgette fleur kondigden half februari in ’s-Gravenzande het seizoen aan. “Op dat moment bereikten mij berichten dat de Israëlische courgette fleur niet zo best van kwaliteit meer waren en dat iedereen blij was met het eerste Nederlandse aanbod. Toch bleek dat zodra ik ze eenmaal had, het niet echt is gaan lopen.”

Bloemen oogsten
De courgette fleur is volgens Mart slechts een klein product, waarvan je als teler niet moet verwachten dat er in een keer heel veel vraag naar is. “Het gaat om gemiddeld zo’n 8 tot 15 doosjes per dag en soms, als je mazzel hebt, gaat het aantal doosjes naar 40. Er zijn eigenlijk drie telers die het product aanbieden en iedereen heeft zo zijn eigen klanten vooral in de bijvoorbeeld de horeca.”

Versheid is nog eens extra belangrijk met de courgette fleur, waardoor het een flinke stressfactor voor de teler kan zijn volgens Mart. “Het liefst heb je ’s ochtends vroeg al duidelijkheid over de vraag van de dag, zodat je vroeg kunt oogsten als de bloemen ook nog mooi hard en open zijn. Als het zonnetje eenmaal gaat schijnen, wordt het oogsten al lastiger. Toch blijft het een mooi product, maar ook een product waarvan je het als teler niet alleen kunt hebben. Mocht je die verwachting wel hebben, dan valt het gegarandeerd tegen.”

Groene courgettes
Voor de groene courgettes heeft de Spaanse aanvoer veel invloed op de markt. “De Spanjaarden gaan tot in juni door en beginnen ook steeds eerder. Maar ook vanuit België komt de laatste tijd veel product. Daardoor liggen de prijzen lager dan je als teler eigenlijk graag zou willen.”

Het gevolg is dat de telers van courgettes onder glas het niet eenvoudig hebben. “Het is niet voor niets dat veel telers naar geel overgestapt zijn. Zelf wil ik dat echter niet, maar ik snap mijn collega’s wel. Het is daarbij volgens mij zelfs zo dat als een teler nu in groene courgettes instapt, hij het gewoon niet redt. Je hebt gewoon een bepaald klantenbestand nodig en de markt is wat dat betreft aardig verdeeld.”

Kasteelt levert jaarrond stabiele kwaliteit
Ondertussen ziet Mart dat er ook in de buitenteelt regelmatig courgettes bijgezet worden in plaats van andere gewassen. “Courgettes onder glas telen lijkt daarmee een beetje een uitstervende teelt te worden. Zonde, want courgettes uit de kas hebben jaarrond een stabiele, hoge kwaliteit. Daarvoor zou best wat meer waardering in de markt mogen zijn volgens mij, maar toch kiest men vaak voor de laagste prijs. Wat dat betreft zou een slechte zomer ons goed uitkomen, want dat raakt de buitenteelt meer dan de kasteelt.”

Voor meer informatie:
Maatschap M.W. van Uffelen en M.C.M. Kortekaas
Mart van Uffelen
m.w.van.uffelen@hetnet.nl