Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Europese aardappelmarkt week 14

Frankrijk: Vraag naar aardappelen voor directe levering vrijwel nihil

België

Fiwap/PCA marktbericht:

Industrierassen: zeer weinig transacties op een vrij rustige markt. Kopers voor Fontane en Challenger wachten af en kopen niet voor directe levering. Er is wel wat vraag voor levering mei. Het aanbod is niet groot maar toereikend. De markt voor Bintje ligt stil. Schillers (semi-industrieel of kleiner) nemen nog steeds aardappelen af. De trend is rustig (aanbod hoger of gelijk aan vraag). 

Fontane: voornamelijk 30,00 €/q, rustig;

Challenger: voornamelijk 30,00 €/q, rustig;

Bintje: “friteskwaliteit”: max. 15% onderwatergewicht 1,060 g/l en PSE min 335g/5kg: voornamelijk 25,00 €/q. Hogere prijzen voor de beste kwaliteit (maat) bestemd voor schillers. 

Het poten van de vroege aardappelen gaat volgende week in diverse gebieden in Vlaanderen van start. De oppervlakte die al gepoot is, wordt momenteel op enkele tientallen procenten geraamd. Tenzij het hevig gaat regenen, zal het poten deze en volgende week doorgaan. De grond blijft echter koud.

Europese fysieke markten

Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

Bintje pootaardappelen: Nederlandse pootaardappelen, categorie A, voor april 2019, per 5 ton, in zakken, exclusief btw: zeer weinig handel, prijzen blijven dalen.

Maat 28-35 mm: 60,00-65,00 €/q

Maat 35–45 mm: 40,00-45,00 €/q

Termijnmarkt

EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm+, min 60% 50mm +:

Nederland
De fysieke markt blijft zeer stabiel. De aarzeling op de markt van vorige week heeft het aanbod van de populairste industrierassen niet verbeterd. Transacties variëren tussen 29,50 en 33,00 €/q voor directe levering. Op de versmarkt houden de prijzen stand vanwege de lage voorraden en de hoge prijzen van de vroege aardappelen uit het Middellandse Zeegebied. Afhankelijk van de rassen, variëren de prijzen tussen de 27 en 38 €/q. Rassen met stevig vruchtvlees in koeling/pallox leveren hogere prijzen op. Weinig exportactiviteit, met uitzondering van wat kleine partijen naar Afrika en ondanks de interesse van Oost-Europa. Exportprijzen liggen rond de 29 tot 32 €/q (gesorteerd, grote zakken). 

Prijsnotering PotatoNL: ook beschikbaar via www.potatonl.com 

Frankrijk
Vrijwel geen vraag vanuit de industrie naar directe levering en dit heeft de prijzen doen dalen. Er is wel wat vraag naar uitgestelde levering op basis van 30,00€/q. De export naar Oost-Europa duurt voort en is dynamischer dan die naar Zuid-Europa. De voorraden zijn in sommige regio's zeer beperkt en transporteurs zijn ook vaak moeilijk te vinden. 

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord-Seine, €/q, min-max (gem) (RNM):

De voorraden eind februari (bron: UNPT/CNIPT): De voorraden van Franse telers werden eind februari op 1.254.000 ton geraamd, ten opzichte van 1.939,000 ton eind februari 2018, en 1.580,000 ton eind februari 2017. Zo'n 70% van deze voorraad is bestemd voor de verwerkende industrie. 

Duitsland
De meeste vroege aardappelen zijn in februari gepoot. Ondanks wat schade aan de afdekzeilen als gevolg van de storm (zie eerdere berichten) zijn de vroege aardappelplanten al 10 cm hoog! Vorige week vond er anti-vorst irrigatie plaats omdat de temperaturen in sommige regio's tot onder de -4 °C daalden. Het tekort aan water en de zeer droge grond zullen in een aantal subregio's mogelijk tot problemen leiden.

Op de versmarkt (Rijnland) waren de prijzen op 22 maart stabiel voor vastkokende aardappelen met prijzen van 40 €/q voor bewaaraardappelen in koelkratten en 38€/q voor kruimige aardappelen. Voor vastkokende rassen die op teeltbedrijven in Rijnland werden verkocht, liepen de prijzen voor vastkokende aardappelen uiteen van €11 tot €13 per zak 25 kilo (lichte stijging). 

Groot-Brittannië
Gemiddelde prijs (alle markten) week 12: 25,80 €/q (24,91 €/q in week 11).

Voor meer informatie:    
FIWAP
www.fiwap.be   

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven