Help, een kever doodt bomen in Zuid Afrika en er is geen oplossing voor

Een zwarte kever doodt Zuid-Afrikaanse bomen en niemand weet dit te stoppen. Het kwam ongeveer 4 jaar geleden uit Zuidoost-Azië: de polyphagous shot-hole borer heeft zich over duizenden kilometers in Zuid-Afrika verspreid van Pietermaritzburg tot Kaapstad. Men denkt dat de plaag in houten pallets per schip arriveerde: een onwelkom effect van globalisering. 

De polyphagous shot-hole borer, of PSHB, trok in 2008 aandacht nadat avocadoboomgaarden in Israël besmet raakten. Vervolgens boorde het zich in miljoenen bomen in stedelijk Zuid-Californië. Nu maakt Zuid-Afrika de grootste besmetting tot nu toe mee. 

De plaag zal de door de mens aangelegde bossen rond Johannesburg met 30% verminderen. Avocado, macadamia, wijnranken, steenfruit en pecannoten kunnen aangetast worden. Ook de iconische eikenbomen in Stellenbosch lopen risico.

Wilhelm de Beer van de universiteit van Pretoria: "Deze bosinsecten gaan voor één enkele soort boom. En dat kan van alles zijn. Daarom is het zo moeilijk om te bestuderen, want sommige bomen sterven binnen drie jaar, andere binnen vijf en enkele helemaal niet. We kunnen niet voorspellen wat er gaat gebeuren."

In Noord-Kaap heeft de kever pecannotenbomen besmet. De avocadosector in het noordoosten van het land monitort een mogelijke uitbraak. Macadamia's, perziken en wijngaarden kunnen ook getroffen worden. De regering heeft toegezegd te zullen helpen. 

Bron: moneyweb.co.za

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven