Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export hardfruit naar verre bestemmingen neemt toe

NFO meldt dat China koploper is als het gaat om export van peren naar verre bestemmingen. In 2018 exporteerde ons land 2,45 miljoen kg peren naar China. Dat is 1 miljoen kg meer dan in 2017. De perenexport naar Vietnam en Brazilië herstelde zich nauwelijks na het vorstjaar 2017 en bleef minimaal. In 2018 werden voor het eerst Nederlandse peren naar Mexico geëxporteerd: 159.810 kg.
Bij appel is Vietnam de enige en grootste exportbestemming. In 2018 verdubbelde de export nagenoeg naar 629.982 kg. Dat blijkt uit het jaarverslag van de KCB.

Tabel: De hoeveelheden hardfruit (in kg) die in de afgelopen jaren zijn geëxporteerd.

Bron: KCB

Bedrijven, die willen exporteren naar deze bestemmingen, moeten voldoen aan een protocol. Het afgelopen jaar waren hagelschade en afmelding door de exporteur redenen waarom percelen voortijdig zijn afgemeld. Twee percelen peren zijn komen te vervallen door de vondst van fruitmot tijdens de controles.

Handelsovereenkomsten
Sinds 2015 is er overeenstemming met China over de export van peren, sinds 2016 met Brazilië over de export van peren en met Vietnam over de export van appelen en peren. In 2017 zijn de onderhandelingen gestart over het openen van nieuwe markten voor peren in Mexico en appelen in Zuid-Afrika. De eerste export van peren naar Mexico vond plaats in 2018. De overeenkomst met Zuid-Afrika heeft nog niet tot export geleid.
In 2017 zijn de onderhandelingen gestart met Colombia over de export van appelen en peren en in 2018 is de exportovereenkomst door beide landen getekend. Export naar Colombia zal vanaf 2019 plaats kunnen gaan vinden.

Bron: NFO

Publicatiedatum: