Naakt voedsel in de schappen, kan de supermarkt dat behappen?

Sinds kort zet Albert Heijn in Hoofddorp groenten en fruit zonder plastic verpakking in de schappen neer, zoals ook enkele supermarkten in Nieuw Zeeland en de VS doen. Het gaat om een test waarbij de supermarktvestiging bospeen, cherrytomaten, verspakketten, sla, broccoli, bleekselderij en fruit zonder verpakking verkoopt.

Insight
"‘Naakte groente en naakt fruit’ helpen bij het halen van het doel van de supermarktbranche om het plasticverbruik tegen 2025 met 20% te minderen. Tegelijkertijd is het een valkuil voor de supers: wanneer producten zonder plastic jasje in de schappen liggen, kan dat ten koste gaan van de houdbaarheid. Dat kan een andere ambitie op de tocht zetten: tegen 2030 moet de totale voedselverspilling in Nederland met de helft zijn teruggedrongen", aldus Sonny Duijn Sector Econoom bij ABN AMRO.

"Innovatie biedt soelaas om beide doelstellingen te halen. Denk aan de vernevelingstechniek waarmee Albert Heijn in sommige winkels ‘naakte groente’ en ‘naakt fruit’ langer houdbaar maakt of aan de lasertechniek waarmee Jumbo etiketten van biologische producten vervangt. Dynamic pricing verhoogt de verkoop van producten die hun houdbaarheidsdatum naderen: de start-up Wasteless kan met zijn algoritmes de prijzen van producten in de supers constant optimaliseren.

Het is goed denkbaar dat een duurzaam beleid ook nog eens leidt tot meer verkopen. Van de Nederlanders vindt 59% het belangrijk om duurzaamheid toe te passen als het gaat om consumptie van voeding. Daarbij geeft 40% van de consumenten aan meer te willen betalen voor duurzame alternatieven."

Voor meer informatie
ABN AMRO 
Sonny Duijn, sectoreconoom 
sonny.duijn@nl.abnamro.com 
www.abnamro.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven