Frankrijk: ‘label rouge’ voor aardappelen van het eiland Noirmoutier

Sinds november mogen de aardappelen van de landbouwcoöperatie Noirmoutier een ‘label rouge’ op de verpakking plaatsen. Dit rode label staat voor kwaliteitserkenning en biologisch telen.

De eerste aardappelen van het jaar worden nu geoogst door de 28 aardappeltelers van het eiland. Het seizoen loopt nog tot ongeveer eind augustus. Er worden elke dag aardappelen geoogst, gewassen en aan diverse klanten geleverd. Deze aardappelen zijn ‘een dag na de oogst’ in lokale supermarkten en in Rungis te vinden,” zegt directeur van de coöperatie Nicolas Paille. “Het is essentieel Noirmoutier-aardappelen met de hand te oogsten omdat ze erg broos zijn,” legt een teler uit die dit jaar hoopt op een opbrengst van 12.000 ton aardappelen. Via de coöperatie heeft zijn zo’n 40 fulltime medewerkers werkzaam op ongeveer 30 bedrijven.

De aardappelen, die nu worden geoogst, worden de eerste aardappelen waarop het ‘label rouge’ prijkt. “Het ‘label rouge’ wordt vanaf 8 april voor het eerst op de verpakking gedrukt,” geeft Nicolas aan. "We hebben lange tijd discussies gevoerd over het ‘label rouge’, omdat we het hier hebben over eilandbewoners, die hun voorouderlijke werkwijzen eigenlijk niet wilden wijzigen.”

Daarnaast gaan er via de coöperatie ook ‘residuenvrije’ aardappelen geteeld worden en gewerkt worden met verpakkingen zonder plastic. “Dankzij onze techniek, die bestaat uit het met de hand planten en oogsten van bijna al onze aardappelen, teelden we sowieso al ‘residuenvrij’, vertelt Nicolas. “En straks is het ook nog officieel erkend," besluit Nicolas.

Bron: foodandsens.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven