Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Chiquita Brands blijft bij standpunt en ontslaat 178 werknemers in Costa Rica

Leidinggevenden en werknemers van Chiquita Brands hebben gedurende 11 dagen gesprekken gevoerd om tot een verzoening te komen naar aanleiding van de aangekondigde ontslagen. Er werd echter geen overeenkomst bereikt en op donderdag 28 maart heeft het bedrijf 178 werknemers via een brief laten weten dat hun contract beëindigd is.

Het ontslag van de werknemers van de afdeling Operaties, actief in de haven van Limón, stond gepland op 19 maart, maar vanwege het collectieve conflict werd dit uitgesteld. Aangezien er geen overeenkomst werd bereikt, werden de ondernemers 10 dagen na de oorspronkelijke datum dus alsnog ontslagen.

Volgens de Hervorming van de Arbeidsprocedure zou de bemiddelingsprocedure, in het geval van een collectief conflict van economische aard (waarvan in dit geval sprake was), een aanvankelijke duur van 20 dagen moeten hebben. De procedure duurde in dit geval echter maar iets meer dan de helft van deze vastgestelde periode.

De mislukte bemiddelingsprocedure was bedoeld om te voorkomen dat de zaak de gerechtelijke fase zou bereiken, maar nu zal de kwestie in de Arbeidsrechtbank worden behandeld.

Hernández zei dat het bestuur van Chiquita de op 3 maart aangekondigde ontslagen niet wilde heroverwegen en niet geïnteresseerd was in het terugdraaien ervan.

Hij stelde eveneens dat het bedrijf niet wordt getroffen door de ingebruikneming van de Moin Container Terminal (TCM), die wordt beheerd door APM Terminals. Volgens Hernández had Chiquita Brands er zelf voor gekozen om drie bedrijven in te huren om het werk over te nemen van de 178 ontslagen werknemers.

Eerder, in januari, ontsloeg het transnationale bedrijf Dole al bijna 300 werknemers. Naar schatting zijn er in het eerste kwartaal van 2019 meer dan 1.000 inwoners van Limón werkloos geworden, waarvan de meerderheid in de haven werkzaam was.

Bron: diarioextra.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven