In sommige regio's is de oogst slechts 10 tot 15% lager, andere regio's verwachten een daling van 30 tot 40%

Zuid-Afrikaanse avocadosector tevreden over hoog verhandelbaar percentage

Iedereen weet dat de Zuid-Afrikaanse avocado-oogst dit jaar lager uit zal vallen. Naarmate het seizoen vordert en de grootste Hass oogst dichterbij komt, wordt steeds duidelijker hoe groot de daling werkelijk is.

Momenteel worden in Maluma en Carmen Hass avocado's geoogst, evenals de groenschillige rassen Fuerte en Pinkerton. De grootste oogst van het ras Hass begint over twee tot vier weken. 

In de regio Levubu, in Limpopo, waar weinig Hass avocado's worden geteeld en de oogst vroeg aanvangt, zal de daling naar verwachting slechts 10% tot 20% bedragen. 

In de regio Letaba is dit totaal anders. "Er wordt een daling tot wel 40% verwacht," laat een avocadoteler weten. "We zouden wel wat grotere aantallen kunnen gebruiken, gezien het feit dat andere landen ook kleinere oogsten hebben en de markt minder goed bevoorraad is dan vorig jaar."

Over één ding is iedereen het eens en dat is dat het verhandelbare percentage dit jaar uitstekend is. Er was weinig wind-, hagel- en insectenschade (met uitzondering van het fruit dat vorige week door een storm in Levubu werd verwoest en in november en december door hagelbuien in Lowveld).

De kwaliteit ziet er over het algemeen beter uit dan vorig jaar. 

Jonge Hassbomen geven grotere vruchten 
Het is nu nog erg vroeg om al iets over de maten te kunnen zeggen. Op dit moment zien deze er eigenlijk vrijwel hetzelfde uit als vorig jaar. Misschien dat de Hass avocado's uit bepaalde regio's een maatje kleiner zijn, maar desondanks prima te verhandelen.

De grotere vruchten, die de jonge Hass bomen die nu productief worden geven, zullen dit compenseren, meent een avocadoverpakker. 

Als gevolg van de hittegolf van vorig jaar oktober zijn er wat Hass avocado's van de bomen gevallen maar over de totale aantallen zal meer duidelijk worden naarmate het seizoen verstrijkt. 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven