Noorse telers willen €100 mln euro subsidie

Noorse groenten- en fruittelers hebben 100 miljoen overheidssubsidie nodig voor het vergroten van de vraag naar en teelt van Noorse AGF.

De jaarlijkse consumptie van aardappelen, groenten en fruit is de afgelopen jaren met 15 kilo gestegen. Om aan die groeiende vraag te kunnen voldoen, moet er op dit moment meer AGF worden geïmporteerd. “Wij willen nu juist dat we als Noorse telers aan de vraag kunnen voldoen, maar daarvoor is meer geld nodig. We zullen moeten investeren in nieuwe ontwikkelingen, maar dat gaat gemakkelijker als je een steuntje in de rug hebt,” vertelt Harald Blaaflat Mundal van Lærdal Grønt.

Bij de aanstaande onderhandelingsronde wil de branche de regering dan ook vragen daarvoor meer geld vrij te maken. Gartnerhallen, de grootste coöperatie van Noorse AGF-telers, vraagt om een jaarlijkse subsidie van 20 miljoen euro voor een periode van vijf jaar. Dat geld zal worden gebruikt om teelt van Noorse AGF middels een speciaal innovatieprogramma te stimuleren en te vergroten. Elisabeth Morthen, directeur van Gartnerhallen, schetst vier terreinen die van de extra subsidie zullen profiteren.

  • Klimaataanpassingen om de branche beter voor te bereiden op extreme weersomstandigheden of klimaatveranderingen.
  • Investeringen in nieuwe technologieën.
  • Investeringen in meer en grotere kassen om het seizoen te verlengen en meer energiezuinig te werken.
  • Ontwikkeling van nieuwe soorten.

De onderhandelingen met de overheid zullen worden gevoerd door  branche-organisaties Norges Bondelag en Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Bron: gartnerhallen.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven