Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bernd Gläßner zet in op lokaliteit binnen de leveringsketen

“Eigen teelt en fruitgroothandel vormen een unieke synergie“

Lokaliteit is tegenwoordig overal een terugkerend onderwerp binnen de Duitse fruithandel. Voor Bernd Gläßner – de derde generatie van het gelijknamige bedrijf in het Duitse Eschwege – is dit een vanzelfsprekendheid. Naast de klassieke groententeelt en weekmarkthandel houdt de vakman zich sinds 2003 ook bezig met groothandel. Daarnaast heeft hij nog een eigen boerderijwinkel. Onafhankelijk van het punt in de leveringsketen zijn seizoenaliteit en lokaliteit het hoofdkenmerk van zijn dagelijkse handel. “Eigen teelt en fruitgroothandel vormen een unieke synergie“, zegt hij. 


Bernd Gläßner in het rodekoolveld met de 'Hohe Meißner' op de achtergrond.

De winter zal binnenkort definitief afscheid nemen van de lokale handel. Het aanbod aan wintergroenten loopt momenteel namelijk langzaam ten einde. Bernd: "De voorraden die in bewaring liggen, worden snel kleiner. Rodekool, wittekool en savooiekool kunnen we nog circa twee tot drie weken leveren. Vanwege de droogte was het een moeilijk seizoen: de zomeroogst was bijna compleet verdroogd. Bij de winterteelt heeft de late regenval de oogst nog enigermate gered.“ In de gehele koolsector heeft men maximaal 70 procent kunnen oogsten, wat zich dan ook heeft uitgewerkt op de groothandelsprijzen. "De gemiddelde telersprijs voor koolgroenten heeft zich ongeveer vervijfvoudigd.“


Tijdens het rooien van de aardappelen

Aardappelexoten en convenience
Naast het standaard koolassortiment teelt de groentendeskundige ook uiteenlopende aardappelrassen op zijn in totaal 14 hectare omvattende areaal. Ook hierbij werden duidelijke oogstverliezen van rond de 30-40 procent geregistreerd. "Ik ga er vanuit dat lokale aardappelen hier binnenkort schaars worden. Naar mijn inschatting zullen de aardappelen die in bewaring liggen eind mei op zijn.“



"Onze hoofdrassen voor de aardappelteelt zijn Belana en Marabel. Bovendien zetten we ook sterker in op exotische rassen Bamberger Hörnchen en Larat. Dit zijn natuurlijk geen massaproducten, maar een aanvulling op het bestaande assortiment, dat vooral in de lokale gastronomie bijzonder gewaardeerd wordt. Daarnaast wordt ook het convenience-aanbod steeds groter: met name grootverbruikers hechten hier grote waarde aan, waardoor we sinds de afgelopen jaren meer convenience-producten van partners bijkopen en deze hier lokaal verkopen. Momenteel wordt er ook gekeken of we in de toekomst samen met lokale partners een aardappelschilbedrijf op kunnen richten.“


Het team tijdens het sorteren van de aardappelen

De Hohe Meißner continu op de voorgrond
Bernd telt naast de groententeelt en de groothandel ook de retail tot zijn werkterrein. Want naast het runnen van een eigen boerderijwinkel meldt de vakman zich ook iedere zaterdag op de weekmarkt in Eschwege waar hij zo mogelijk groenten uit eigen of lokale teelt verkoopt. "Over het algemeen zie ik een positieve trend richting lokaliteit. Vooral hier in deze omgeving probeert men deze ontwikkeling door middel van reclameslogans te bevorderen. Het doel daarbij is dat het geld binnen de regio verdient en uitgegeven wordt.“

Zelf probeert hij de lokale herkomst van zijn producten ook te benadrukken. „De Hohe Meißner – het gebergte hier in Noord-Hessen – is het hoofdkenmerk van de regio en wordt vaak bij de marketing afgedrukt. Als men dat ziet, weet men direct dat een product ook daadwerkelijk uit deze regio stamt.“

Voor meer informatie:
Gläßner Gemüsebau unf Großhandel
Inh. Bernd Gläßner
Stadtweg 13
37297 Berkatal-Hitzerode
Tel.: 0 56 52 - 58 99 88
info@fruchthandel-glaessner.de 
www.fruchthandel-glaessner.de 

Publicatiedatum: